Suur osa briti õpilasi peab Auschwitzi õllesordiks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur osa briti õpilasi peab Auschwitzi õllesordiks. Fotol koonduslaager-muuseumi ala
Suur osa briti õpilasi peab Auschwitzi õllesordiks. Fotol koonduslaager-muuseumi ala Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannias tehtud küsitlus näitas, et suur osa õpilasi pidas Auschwitzi mitte kurikuulsaks koonduslaagriks, vaid õllesordiks.

Londoni juudikultuuri instituudi poolt läbi viidud uuring paljastas, et 1,5 miljonist 11 – 16-aastasest õpilasest 90 000 arvas, et Auschwitzi puhul on tegemist alkohoolse joogiga ja 45 000 arvas, et leivasordiga, kirjutab The Telegraph.

Lisaks pakuti, et Auschwitz oli Teise maailmasõja lõpul peetud rahuläbirääkimiste märksõna, Saksamaa kõrval asunud riik ning religioosne festival.  

Uuring paljastas, et kümnest õpilasest kuus ei olnud kursis natsi-Saksamaa ajaloo ja juudiküsimuse lõpliku lahenduse programmiga.

Küsitletud õpilastest enamik suutis natsi-Saksamaa diktaatori Adolf Hitleri fotolt ära tunda. Need, kes ei tundnud, pakkusid Hitleri asemel Winston Churchilli, Salvador Dalid ja Albert Einsteini.

Auschwitzi koonduslaager, saksa keeles Konzentrationslager Auschwitz) oli suurim ja kurikuulsaim Natsi-Saksamaa koonduslaager. See Lõuna-Poolas asunud koonduslaager sai nime lähedalasuva väikelinna Oświęcimi (saksa Auschwitz) järgi.

Auschwitz asub umbes 50 kilomeetri kaugusel Krakówist ning 286 kilomeetri kaugusel Varssavist. Saksa invasiooniga Poolasse septembris 1939 inkorporeeriti Oświęcim Saksamaaga ning see nimetati ümber Auschwitziks.

Aastast 1979 kuulub Auschwitzi koonduslaager UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles