Kerttu Rakke: uusaastalubadused

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerttu Rakke
Kerttu Rakke Foto: .
1. jaanuar on hea päev. Mitte sellepärast, et sel päeval oleks pohmakaga kergem ärgata kui mõnel teisel, vaid sellepärast, et on tunne, nagu oleks miski muutunud. Inimesed armastavad ju verstaposte, näiteks alates kaheksateistkümnendast eluaastast võid naise võtta vmt. 1. jaanuaril võib lootusrikkalt õhata, sest ametlikult on ju möödunud aasta mured ja rõõmud seljataga ning võib optimistlikult vaadata uute poole.

Paljude jaoks on praegune, aastavahetuse-eelne aeg just see, kus panna paika plaanid ja lubadused järgmiseks aastaks.

Tavaliselt antakse lubadusi, mille järgimisel võiks end parema inimesena tunda. Näiteks, et teed vajalikud asjad õigel ajal ära, mitte ei venita seni, kuni häbi hakkab. Või et suhtled rohkem vanematega.

Või kuulad tõepoolest huviga, millest su oma lapsed räägivad. Või püüad üleüldse olla parem inimene. Sagedasemad lubadused seostuvad karskusega – et ei joo või ei suitseta alates 1. jaanuarist.

Hämmastaval kombel pole sel aastal minu tuttavate seas ühtki inimest, kes plaaniks suitsetamist maha jätta. Mitte sellepärast, et suitsetamine oleks juba maha jäetud – vastupidi: suitsetatakse jätkuvalt.

Riiklik suitsetamisvastane propaganda tekitab pigem trotsi, mitte mahajätmismõtteid, kuigi nii mõnigi on saanud hullu külmetushaiguse just tänu sellele, et klubis tantsimise järel on higisena õue suitsetama läinud.

Ah et õues suitsetamine on tervislik? Jaa-jaa.

Võibolla on mul halvad sõbrad (kindlasti ongi), aga pigem antakse mu ümber lubadusi, mis väga uusaastalubadustena ei kõla.

Näiteks, et ei suhtle enam ühegi padukorraliku, moraali lugeva inimesega. Et ei osta enam iialgi riideid, mille ämm heaks võiks kiita. Ja nii edasi.

Tegelikkuses on sellised lubadused lühiajalisemad kui arvata võib – tavaliselt unustatakse need umbes märtsis.

Vaid üks mu sõbrannadest on eelmise aasta lubaduse täitnud: nimelt lubas ta, et ei ühtki päeva kainelt kogu 2007. aastal. Detsembri algul kurtis ta, et on raske, tervise peale pidavat hakkama…

Ilusat aastavahetust ja mõttekaid lubadusi uueks aastaks!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles