VIDEO Tunde väldanud intensiivne äike on öö läbi Pärnu inimesi ärkvel hoidnud ja teinud mõnel pool kahju

Elu24
Copy
3. juuli päeval liiguvad intensiivsed äikesevihmad üle Eesti edelast kirdesse
3. juuli päeval liiguvad intensiivsed äikesevihmad üle Eesti edelast kirdesse Foto: Arvo Meeks

«Ärkasin sellise kärgatuse peale üles, nagu pomm oleks plahvatanud!» täna öösel oli Pärnus tugev äikesetorm, mis kohalikel magada ei lasknud. Äikesevöönd kulgeb Pärnu lahelt üle Pärnumaa suunaga Viljandi- ja Tartumaale. Sünoptik Kairo Kiitsak jagas ühismeedias öisest välgutamisest videot!

«Tähelepanu veelkord! Täna (3.07) liigub aktiivne osatsüklon aeglaselt piki Soome läänerannikut põhja poole ja selle vahetus lõunaservas paisub edela- ja lõunatuul kogu Eestis veel tugevamaks. Samal ajal on õhukihistus ebapüsiv ja äikesepilvede arenguks tingimused väga soodsad!» jagab sünoptik Kairo Kiitsak Facebookis.

Facebooki kommentaariumist selgub, et välk tekitas hirmu nii mõnelegi eestlasele ja inimesed ei saanud öösel Viljandiski magada. «Müristas sellise häälega, nagu hävitaja lendaks üle,» kirjutas üks Viljandi elanik. «Audrus välgutas ja müristas öö läbi nii, et aknaklaasid värisesid!» jagab teine. «Mulgi vallas oli ka unetu öö,» kirjutas kolmas.

Üks kommenteerija meenutab, et taoline äike oli viimati 30 aastat tagasi. «Ainuke mõte oli, et kuidas võtan korraga oma kolm last ja jooksen välja, kui majja lööb, õudne öö, mis iial meelest ei lähe...»

Õhtul kadus võimsa müristamise saatel väidetavalt osal pärnakatel ka elekter, mis pole siiani tagasi tulnud.

Laadi külas sai öösel äikeselöögi kuur, mis põlema süttis. 

Päeval liiguvad intensiivsed äikesevihmad üle Eesti edelast kirdesse. Edela- ja lõunatuul tugevneb mandril puhanguti 15–20 m/s, saartel ja rannikul kuni 27 m/s, äikesega võivad kaasneda isegi tugevamad puhangud.

Ettevaatust! Tugevad tuuleiilid võivad murda teedele puid ja oksi ning tuua kaasa elektrikatkestusi. Tugevad vihmahood võivad põhjustada üleujutusi!

Prognoosi järgi jätkuvad äikesevihmad ka teisipäeval (4.07), tuul püsib võrdlemisi tugev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles