APRILLINALI? Väljas särab päike, kuid riiklik ilmateade hoiatab lume ja tuisu eest

Aleksandra Jürman
, Elu24 Reporter
Copy
ILM+ äpp teavitas 11. aprillil lume ja tuisu eest.
ILM+ äpp teavitas 11. aprillil lume ja tuisu eest. Foto: Erakogu.

11. aprillil saabus riikliku ilmaäpi ILM+ kasutajatele tormihoiatus, justkui peaks päikselisel teisipäeval hakkama lund tuiskama. Sünoptik Kairo Kiitsak selgitas olukorda.

Elu24 postkasti laekus vihje, et Eesti riiklik ilmateade teeb aprillinalja ning saadab inimestele teavitusi, et täna, 11. aprillil, mil on päikseline päev, on tulemas lund ja tuisku ning teedel on libeduseoht.

«Hoiatus (Kogu Eesti) 1.04 sajab tihedat lund peamiselt mandri ida- ja kirdeosas, paiguti tuiskab. Teedel on libeduseoht!» seisis teavituses.

«Teavitus oli nii tähtis, et seda saadeti lausa kaks korda!» kirjutab vihje saatja.

Facebooki grupis «Itimehed» hakati aga ilmaäpi teavituse üle nalja viskama. «Riigi kriisikommunikatsioon 11. aprillil,» kirjutab postituse tegija. 

«Aastat ju pole. Võib-olla on mingi überpikk ennustus?» naljatab üks kommenteerija. «Hilinenud aprillinali,» lisab teine. «Teavitus oli nii tähtis, et seda saadeti lausa kaks korda!» lisas kolmas.

Riiklik ilmaäpp ILM+ saatis 11. aprillil välja tormihoiatuse.
Riiklik ilmaäpp ILM+ saatis 11. aprillil välja tormihoiatuse. Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Sünoptik Kairo Kiitsak kommenteeris Facebookis postituse all, et süsteemi parandati ning selle käigus lipsasid korraks vanad hoiatused sisse. «Nüüd peaks korras olema,» lisas mees. 

Täna päeval, 11. aprillil, oli aga tegelikult muutliku pilvisusega ilm ning sooja oli 10–15, tuulele avatud rannikul 3–8 kraadi. 

«Eesti on väike, kuid ilm võib meil tihtipeale olla väga tujukas. Selleks, et oleksid alati kursis kõige värskema ilmainfoga, saaksid end ootamatute ja ohtlike ilmastikunähtuste eest kaitsta ning saaksid ka ise ilmainfot jagada, oleme valmis saanud esimese riikliku ilmaäpi ILM+,» kirjutab esimene riiklik ilmaäpp ILM+ enda kodulehel

«Juhtus tehniline tõrge, mille tulemusel paisati süsteemi taaskäivitamisel vana hoiatus tõukesõnumina laiali,» sõnas Keskkonnaagentuuri kommunikatsioonijuht Anne-Liisi Mändmets. «Ametlikel hoiatuste lehtedel nii kodulehel kui ILM+ äpis olid pidevalt siiski ainult kehtivad ja õiged hoiatused üleval. KAURile IT teenust tagav KEMIT vabandab ja teeb kõik võimaliku, et sellist «1. aprilli» nalja enam ei korduks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles