PÖÖRDELINE AEG Varjutuste aeg tõi Eestis ja maailmas kaasa need raputavad sündmused

Foto: Shutterstock
Margit Korbe
, astroloog
Copy

Oleme keset pingelist varjutuste perioodi ning on hea aeg, et teha väike ülevaade sündmustest, mida see pöördeline aeg juba esile on toonud. Suuri kokkulangevusi on väga palju.

25. oktoobril algas päikesevarjutusega seekordne varjutuste periood, mis lõppeb kuuvarjutusega 8. novembril. Sellest on olnud juba palju juttu, kuivõrd pöördeline aeg see olla võib, nii et heidame nüüd pilgu mõningatele suurematele sündmustele, mis varjutuste perioodil praeguseks juba aset on leidnud.

Loe lähemalt: 

Varjutuste järelmõjud jätkuvad veel ka järgnevatel kuudel, kuid käesolev periood algatab teemad ja sündmused, millega tuleb tegeleda. Seega tuleb pidada meeles, et varjutuste mõju ei lõppe nende kahe nädala möödumisega.

Eelmise nädala algul võis leida Postimehest mitmeid artikleid, mille pealkiri sisaldas sõna «kaos»: see see on, varjutuste periood.

Noorte vägivald: Pärnu teenis rahvasuus peksupealinna nime

Varjutuste periood algas noortevägivalla juhtumiga Pärnus, milles osalesid eelkõige tüdrukud vanuses 12-14 aastat. See tõi päevavalgele probleemsed valukohad selliste keeruliste lastega tegelemises ning tegelikult ka peegeldas midagi meie ühiskonna kohta.

Kuna varjutuse ajal jäi Veenus samuti Kuu ja Päiksega ühendusse ning asus Päikese taga, on paljudes varjutustega nähtavale tulevates probleemides ohvriks naised ja tüdrukud. Asjaolu, et see teema just sellel ajal avalikkuse ette jõudis, räägib, et siin on asi, millega on vaja tõsiselt tegeleda.

See sündmus tõi tähelepanu keskmesse ka noorte turvalisuse teistes linnades.

Mihkelsoni pildiskandaal: musternäidis varjutuse funktsioonist

Järgmiseks lahvatas skandaal poliitik Marko Mihkelsoniga, mis on tähenduslik mitmel tasandil. Esiteks toodi üldsuse hulgas austatud ja tugeva positsiooniga inimese kohta välja tõsiasi, mis võib potentsiaalselt muuta, kuidas teda nähakse. Teiseks paljastati kaua varjul olnud tõde - varjutuse põhifunktsioon. Kolmandaks oli see vaba sõna triumf meedias.

Varjutuste energial on vääramatu jõud ning see toob välja täpselt selle, mis välja tulema peab - kas inimesed suudavad seda vastu võtta või mitte. Isegi, kui seda sündmust püütakse pisendada, on siin leidnud aset midagi suurt ja märgilist. Ja ka siin tuli välja lugu, mille ohvriteks on tüdrukud.

Loe lisaks: KOSMILINE TÕEHETK 〉 Skandaali sattunud poliitik Mihkelson jäi varjutuse hambusse

Elon Musk raputab maailma

Samal ajal USA-s ostis Elon Musk viimaks Twitteri ära ning asus hoo pealt endisi juhte vallandama ja suuri muutusi läbi viima. Tema unistuseks ja ideaaliks on suurem sõnavabadus. USA võimud on tema suhtes valvel ja ettevaatlikud, kuna tal on kombeks käituda ettearvamatult ja külvata segadust - ent ta on ka võimeline status quo't raputama ja küsimustes ebakonventsionaalseid pooli võtma nii, et see viib elu edasi.

Elon Muski sünnikaardis on suure rõhu all Veevalaja märk - ärataja, raputaja, innovaator. Eloni plaanid seoses Twitteri ostuga läksid idanema eelmise varjutuste perioodi ajal kevadel ja nüüd see teostus. 

Väljaütlemised ja muutused poliitikas

Kuna varjutused võivad tuua ootamatuid ja julgeid väljaütlemisi, siis pole ime, et just sel ajal väljendas Mart Helme neutraalsust Venemaa-Ukraina sõja suhtes. Urmas Reinsalu käis aga välja täiesti ootamatu mõtte taastada piirikontroll. Soome valitsus leidis aga julguse Brüsselile vastu hakata

Eestis algas ka tüli politseijuhi valimise ümber ning sellega kaasnevad pinged. Üleüldse juhtub päris tihti, et  varjutuste perioodi tulemusel peavad juhtivad jõud muutuma. Paides aga tuli valida aasta jooksul juba kolmas linnapea

Varjutused on mõjutanud palju ka nii Inglismaa kuningliku pere sündmusi, kui ka poliitilist elu: veidi enne varjutuse perioodi algust taganes ootamatult inglise peaminister Liz Truss ja täpselt päikesevarjutuse päeval määrati ametisse uus peaminister Rishi Sunak! Hämmastav kokkulangevus - sealseid sündmusi jälgides on rohkem kui korra tabanud mind mõte, kas nad peavad nõu astroloogiga.

Katastroof Lõuna-Koreas: 153 noort inimelu lõppesid ootamatult

Nädalavahetusel leidis paraku aset ka katastroof, mis oleks võinud jääda olemata, kuid mingil põhjusel pidi juhtuma (varjutuste mõju muudab olukorrad vältimatuks). Lõuna-Koreas Seoulis toimunud Halloweeni pidustuse ajal tekkinud inimummik nõudis 153 inimelu, kelle hulgast suurema osa moodustasid 20ndates eluaastates tüdrukud - taaskord naisohvrid.

Viimane samavõrd šokeeriv sündmus Lõuna-Koreas leidis aset 2014. aasta 16. aprillil, mil laevaõnnetuses hukkus üle 300 kooliõpilase. Ja siin on taas hämmastav kokkulangevus - nimelt toimus see samuti varjutuste hooajal, täpselt üks päev pärast kuuvarjutust, mis algatas tookordse varjutuste perioodi. 

Muutused covidi-protsessis

Lisaks on maailmas toimumas veel palju muid sündmusi, milles võib näha varjutuste mõju. Näiteks Bostoni Ülikooli teadlased aretasid välja omikroni alamversiooni, mis tappis 80% katsealustest hiirtest (ehk siis kaheksa hiirt kümnest, kelle peal seda testiti) ning paljudes inimestes tekitas selline teadustöö küsimusi - kui turvaline see on, mis on selle eesmärk ja ohud jne.

Samala ajal Ameerika Ühendriikide Senat andis välja raporti, kus tullakse järeldusele, et suure tõenäosusega põhjustas Covid-19 pandeemia uurimislaboris aset leidnud intsident ehk teisisõnu viirus on inimeste loodud. Kuigi selle võimalikkuse üle on juba kaua aega spekuleeritud, tunnistati seda esimest korda nii suure kindlusega.

Avalikkuse ette on tulnud ka asjaolu, et Pfizeri ja Euroopa Komisjoni vahelises lepingus oli pikkade lehekülgede viisi varjatud (salastatud) teksti, mille uurimisega nüüd tegeletakse ning Pfizerile on esitatud tõsised süüdistused läbipaistmatuse osas. On selgunud, et Pfizer ei testinud vaktsiini võimet viirust peatada, enne kui tõi selle turule ja andis vastavaid lubadusi.

Varjutuste perioodi finaalis: tagasiastumiste aeg

Esmaspäeval, 7. novembril, üks päev enne kuuvarjutust, teataski Marko Mihkelson, et astub väliskomisjoni esimehe kohalt tagasi, kuigi tegi seda üsna tõrksalt.

Samuti tuli nädal algul teade, et Sisekaitseakadeemia rektor ja haldusosakonna juhataja loobuvad oma tööpostist, kuna kuus tulirelva on läinud õppeasutusest kaduma. 

Samal ajal astus tagasi ka Briti riigiminister, kelle kiusav käitumine avalikustati. 

Norra printsess aga loobus oma kuninglikest kohustusest, kuna tema suhe šamaanist ameeriklasega ei ole norra rahvale meeltmööda. 

Tallinna Ülikoolist aga eemaldati õppejõud Andres Luure, kes alustas õpilasega seksuaalse sisuga vestlust. 

Need on mõned näited, kuid kindlasti leidub neid veelgi. See protsess illustreerib, kuidas varjutuse perioodil toimub jõudude ja positsioonide ümberpaigutumine. Inimesi suunatakse ringi ja tuleb vaid usaldada, et kõik on millekski vajalik ja hea. 

Samas täpselt kuuvarjutuse päeval ilmusid EKRE üllatuskandidaadid Riigikogusse: Varro Vooglaid ja Markus Järvi.

Streigid, protestid ja rahutused

Laupäeval, 5. novembril, toimus Itaalias suur rahumarss, kus 30 000 inimest protestis Ukrainasse relvade saatmise vastu. Sellele toimus samal ajal Milaanos ka vastu-demonstratsioon. Muide, kuuvarjutus Sõnnis viitab päris selgelt, et inimkonna jaoks õige lahendus oleks relvade maha panek. Sõnni vastand Skorpion (see, mis on hetkel inimeste nõrk koht ja hoiab neid minevikumustrites) tegeleb võõraste ressursside ja sõjakusega.

Iraanis toimus aga vastasseis Venemaale droonide saatmise suhtes. 

Lisaks on viimastel nädalatel veelgi aktiveerunud kliimaaktivistide streigid ja protestid, Hollandi lennujaamas vahistati lausa sadu kliimaaktiviste. Küll on liimitud end muuseumis dinosauruste külge, loobitud kalli kunsti pihta purgisuppe ja tehtud muudki - viimasel paaril nädalal on seda kõike tavapärasest rohkem olnud.

Euroopas on toimunud ka ulatuslikud streigilained ja tööseisakud, mille põhjuseks ellukalliduse kiire kasv. 

Ootamatud pöörded

Mõnikord toob varjutuste aeg ootamatult ka uusi raskusi. Näiteks kohus otsustas päev enne kuuvarjutust, et Katrin Lust peab maksma Veet Manole juba 6 aasta taguse loo põhjal kahjutasu summas 10 000 euri millegi eest, mis ei olnud tollal üldse noore ajakirjaniku otsustada. 

Naudinguekspert Epp Kärsin tõi aga avalikkuse ette skandaalse pettuse - keegi on korraldanud juba mõnda aega tema nime alt seksuaalse sisuga üritusi, mis ei ole üldse kooskõlas Kärsini oma õpetuste ega väärtustega. Koolitaja Kärsin on ise sellest šokis.

Ent keegi sai ka vastupidise kogemuse - USA-s loositi täpselt kuuvarjutuse päeval rekordiline lotovõit (1,4 miljard dollarit). 

Lisaks oli veel palju õnnetusi: 14-aastase tüdruku auto alla jäämine, ridamisi põlenguid, toru purunemine Prantsusmaa tuumajaamas, juveeliimpeeriumi omaniku seletamatu kaduma jäämine kruiisilaeval jpm.

Vene vägede taganemine Hersonist

Ka Vene-Ukraina sõjas leidis aset teatav pööre: vene väed hakkasid Hersonist taganema. Aga mida see tegelikult tähendab? Samal ajal, kui tahetakse tunda rõõmu vene poole näilise lüüa saamise üle, paistab astroloogilistest seisudest, et tegu on pigem nn vaikusega enne tormi ja Venemaa valmistub ette järgmiseks suureks sammuks. 

Kokkuvõtteks

Tagasi vaates on näha, et paar viimast nädalat on olnud täis rahutuid ja raputavaid sündmusi ning paljud asjaolud on endiselt selginemisel. 

Nii nagu alati, on toonud ka see varjutuste periood paljastavaid hetki ning asetanud inimesi pingelistesse olukordadesse.

Ent protsess veel kestab ja uute kokkulangevuste ilmnemisel artikkel täieneb.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles