TÄIELIK KAOS Facebook, Instagram ja WhatsApp olid tundideks maas

Elu24
Copy
Facebook, Instagram ja WhatsApp ei tööta.
Facebook, Instagram ja WhatsApp ei tööta. Foto: SCANPIX

Sotsiaalmeediakanal Facebook oli maas ning sellest tulenevalt ka Instagrami ning WhatsAppi rakendused. Üleilmne tõrge tekkis esmaspäeva õhtul vahetult enne kella seitset. Tundub, et probleem oli päris tõsine, sest kell 23 polnud Facebook ikka veel töökorras. 

Kolm rakendust Facebook, Instagram ja WhatsApp kuuluvad kõik Facebookile ja töötavad jagatud infrastruktuuris. Esmaspäeval lakkasid need täielikult töötamast Eesti aja järgi veidi enne kella 19, vahendab Independent. Facebooki veebileheküljega ei saanud ühendust ning Instagrami ja WhatsAppi rakendused küll avanesid, kuid ei uuenenud. Instagram andis veateatena ette, et ühendust ei ole võimalik värskendada.

Facebooki katkestusi juhtub suhteliselt harva, kuid nende mõju on tavaliselt suur ja mitte ainult seetõttu, et need mõjutavad kolme maailma suurimat rakendust. 

Ettevõte on sageli probleemide põhjuste suhtes krüptiline ega kipu neid selgitama isegi pärast nende lahendamist. Näiteks kannatas firma aastal 2019 oma suurima katkestuse tõttu aastaid ja ütles ainult, et probleem tekkis tavapäraste hooldustööde ajal.

Veebilehel Downdetector teatavad internetikasutajad eri rakenduste probleemidest ning Facebooki kohta oli esitatud seal poole tunni jooksul ligi 200 000 kaebust. 

Nagu ikka kogunesid internetikasutajad Facebooki rikke järel Twitterisse. Twitter tegi oma ametlikul lehel olukorra üle ka veidi nalja: «Tere, reaalselt kõigile.»

Keegi oli selle säutsu alla lisanud humoorika kaadri Rowan Atinksoni teleseriaalist «Mr. Bean», millele oli töödeldud tuntud sotsiaalmeediarakenduste logod. 

Facebooki esindaja Andy Stone kommenteeris Twitteris, et ettevõte oli probleemist teadlik ja Facebook töötas tol hetkel selle kallal, et kõik jälle töötaks.

New York Timesi reporteri Ryan Maci sõnul polnud maas mitte ainult Facebook ja selle rakendused, vaid ka ettevõttesisene kommunikatsiooniplatvorm Facebook Workplace. «Mitte keegi ei saa tööd teha,» tõdes Mac.

Facebook keeldus esmaspäeval teemat kommenteerimast. Asjaolu, et Facebook, Instagram ja WhatsApp kogesid umbes kuue tunni jooksul olulisi tehnilisi probleeme, oli ettevõtte paljude klientide jaoks suur probleem. «Ma ei tea, kas ma olen varem näinud suure interneti-ettevõtte sellist katkestust,» ütles võrguseirefirma Kentik internetianalüüsi direktor Doug Madory CNNile. Paljude inimeste jaoks ongi Facebook kogu internet, lisas ta.

Madory märkis, et ettevõtted kaotavad mõnikord veebiühenduse, kui uuendavad oma võrgukonfiguratsioone. Ent asjaolu, et Facebooki-suurune ettevõte oli võrguühenduseta umbes kuus tundi, viitab tema sõnul sellele, et probleemile polnud kiiret lahendust.

«Facebook, Instagram, WhatsApp ja Messenger tulevad tagasi võrku,» kirjutas Facebooki looja Mark Zuckerberg ja vabandas ebamugavuste pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles