ÕUDUKAS Ameerika jalgpalli tähtmängija haigestus pärast rasket vigastust haruldasse nakkusesse

Elu24
Copy
Washington Redskinsi  mängujuht Alex Smith (11) lamab pärast saatuslikku taklamist ja vigastust väljakul.
Washington Redskinsi mängujuht Alex Smith (11) lamab pärast saatuslikku taklamist ja vigastust väljakul. Foto: Brad Mills/USA TODAY Sports/Scanpix

Ameerika jalgpalli profiklubi Washingtoni Redskinsi mängujuht Alex Smith sai 2018. aasta oktoobris raskelt vigastada, kui NFLi liigamängus kaks Houstoni Texase mängijat teda julmalt taklasid.

34-aastane Smith üritas pärast jõhkrat kokkupõrget koheselt püsti tõusta, kuid ei suutnud. Tema parem jalg lihtsalt rippus allpoolt põlve. Sääreluu oli mitmest kohast katki, tegemist oli lahtise luumurruga. 

Smithile tehti operatsioon. Operatsiooni ajal eemaldati haavast ka sokitükke ning mängijale määrati antibiootikumikuur. Vaatamata sportlase jaoks väga halvale olukorrale näis pärast lõikust olevat kõik nii normaalne, kui võimalik. Kuigi jalas oli mitmeid polte ja kruvisid, pidi Smith paar päeva pärast operatsiooni minema kodusele ravile. Aga ta ei läinud.

ESPNi dokumentaalis jutustatakse, kuidas operatsioonijärgselt Smithi üldine olukord halvenes, ta kõikus teadvuse ja teadvusetuse vahel ning tal tõusis kõrge palavik, opereeritud jalga tekkis põletik. 

Neli päeva pärast operatsiooni sai Smithi ravinud arst aru, et kõik pole kaugeltki korras - sidemete alt tuli nähtavale mustaks tõmbunud jäse. 

«Vaatepilt oli selline, mida ma pole näinud isegi sõjafilmides. See oli ju minu mees. Täielik õudusunenägu,» rääkis mängujuhi abikaasa Elisabeth ESPNile.

Smithile tehti uus operatsioon, mille käigus eemaldati nahka ja lihaskudet. Tohtritele sai selgeks, et sportlase jala pehmekoed olid vallutatud lihasööjabakterite poolt. Harvaesinev bakter oli põhjustanud nekrootilise fastsiidi. See on eluohtlik põletik, mille tagajärjeks on pehmete kudede ja lihaste surm.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

One week after Redskins QB, Alex Smith, was injured in 2018, things took a dire turn #Project11

A post shared by E60 (@espne60) on

«Peamiseks eesmärgiks on, et mees ellu jääks. Seejärel tegeleme teie abikaasa jala päästmisega. Edasine on juba ime,» ütles üks arstidest Elisabethile.

Smithi jalga lõigati üha uuesti ja uuesti, järjest eemaldati põletikulist kudet. Lõpuks ei olnud Smithi säärest enam midagi peale luu alles. Tekkis oht, et jalg amputeeritakse altpoolt põlve, ja kui põletik peaks edasi levima, siis võib olla isegi, et ülaltpoolt põlve.

«Õnneks nekrootiline fastsiit ei levinud põlvest üles poole, » rääkis Elizabeth Smith. 

Alex Smith otsustas siiski, et amputeerimise asemel ehitataks terve jala lihastest vigastatud jalasäärele uued lihased. Sportlasele tehti 18 kuu jooksul 17 lõikust. 

Arvukatele operatsioonidele on järgnenud aktiivne füsioteraapia. Eelmise aasta veebruaris käis Smith San Antonio sõjainvaliidide rehabilitatsioonikeskuses maad uurimas. Ja tagasi tulles teatas naisele, et kavatseb elus veel spordi juurde naasta. 

ESPNi dokumendis on jäädvustatud hetked, kui Smith puudutab ameerika jalgpalli esimest korda pärast mitmekuulist pausi. 

«Lõppude lõpuks on see tema võitlus. Seda nii füüsiliselt, emotsionaalselt, kui vaimselt. Tahan, et tal oleks mille pärast võidelda. Toetan teda lõpuni,» sõnas Elisabeth Smith oma mehe jalgpallimängimise unistuse kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles