VIDEO Terve Itaalia on lukus: 60 miljonit inimest ei tohi kodust kaugemale minna

Inna-Katrin Hein
Copy
Itaalia Rooma kuulsa Colosseumi juures on inimtühi
Itaalia Rooma kuulsa Colosseumi juures on inimtühi Foto: Xinhua / ZUMAPRESS.com/Scanpix

Itaalia peaminister Giuseppe Conte teatas, et alates 10. märtsist kuni 3. aprillini on Itaalia põhimõtteliselt lukus, et takistada uue koroonaviiruse SARS-CoV-2 levimist.

Ta lisas, et Põhja-Itaalia ei ole enam ainsana «punane tsoon», vaid seda on kogu riik, teatavad reuters.com ja bbc.com.

Conte sõnul peavad riigi kõik 60 miljonit inimest püsima kodukohas. Liikuda toihib vaid tööle, arsti juurde või hädaolukorra tõttu. Neil, kes tahavad riigisiseselt liikuda, peab olema võimude kirjalik eriluba.

Itaalia peaminister Giuseppe Conte
Itaalia peaminister Giuseppe Conte Foto: Tiziana Fabi/AFP/Scanpix

Samas need, kes on nüüdse lukkupanemise ajal Itaalia teises kohas või mõnes teises riigis, saavad tulla koju.

«Tuleb koju jääda, sest oleme punktis, kus on kaalul kogu Itaalia tulevik ning seega tuleb teha kõik, et viiruse levimist takistada,» jätkas Itaalia peaminister.

Itaalias on suletud koolid ja ülikoolid, muuseumid, teatrid ja kinod. Samuti jäävad ära jalgpallimatšid ja teised spordisündmused. Sulgemismäärus puudutab ka spordisaale, ujulaid ja spaasid, mis suletakse alates laupäevast.

Uue piirangu kohaselt ei saa matta ja abielluda, kuid kirikud ja teised palvekohad on avatud. Restoranid ja baarid tohivad olla lahti kell 6.00 – 18.00.

Omanikud peavad jälgima, et kliendid oleksid üksteisest vähemalt meetri kaugusel. Suured ja keskmise suurusega ostukeskused suletakse nädalalõppudeks. Toidupoed võivad olla avatud, kuid ka seal tuleb järgida ühe meetri reeglit. Sama kehtib ka kirikute ja teiste religiooniga seotud paikade kohta.

Itaalia linnades ühistransport toimib, kuid linnadevahelist ja rahvusvahelist transporti vähendatakse.

Kõik Itaalia mäesuusakuurordid on alates 10. märtsist suletud.

Kui varem kontrollisid erivarustuses võimuesindajad vaid Põhja-Itaalia raudtee- ja lennujaamades ning maanteedel inimeste tervist, siis nüüd hakatakse seda tegema kogu riigis. Samuti kontrollitakse, kas itaallased peavad kinni liikumispiirangutest.

Kogu Itaalia on koroonaviiruse tõttu kinni. Inimtühi tänav Milano lähedal San Fioranos
Kogu Itaalia on koroonaviiruse tõttu kinni. Inimtühi tänav Milano lähedal San Fioranos Foto: MARZIO TONIOLO/via REUTERS/Scanpix

Need, kes neid rikuvad, võivad saada kolme kuu pikkuse vangistuse või kergemal üleastumisel üle 200 euro suuruse trahvi.

Kõikide meditsiinitöötajate puhkused on tühistatud kuni viirusepideemia lõppemiseni.

Itaalia peaminister Conte selgitas, et karmide meetmete kehtestamisega tahetakse kaitsta eelkõige neid, kes on kõige haavatavamad – eakaid, väikelapsi, rasedaid ja krooniliste haiguste põdejaid.

Mitmed lennufirmad on katkestanud Itaaliasse lendamise, kaasa arvatud pealinna Rooma.

Itaalias on koroonaviirusest tingitud haiguse COVID-19 tagajärjel surnud 463 inimest ning nakkuse on saanud üle 9000 inimese. Umbes 700 inimest on paranenud.

Hiinas Hubei provintsis Wuhanis möödunud aasta detsembris levima hakanud uus koroonaviiruse on jõudnud rohkem kui 70 riiki. Surnuid on ligi 4000 ja haigestunuid üle 100 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles