Pildid ja video: USA loodeosa tabas võimas Tsüklonpomm

Inna-Katrin Hein
Copy

Ameerika Ühendriikide loodeosa, eelkõige Oregoni ja Californiat tabas lumetorm, millele anti nimeks Tsüklonipomm, kuna see oli nii tugev.

Torm saabus vahetult enne täna USAs tähistavata tänupüha, mil paljud sõidavad sugulaste või sõprade juurde seda tähistama, teatab foxnews.com.

Politsei teatas mitmes kohas maanteede sulgemisest, kuna lume tõttu olid need teed muutunud läbimatuks ja teedehooldusfirmadel võttis teede lahtiajamine aega.

Tuhanded inimesed, kes olid suundumas tänupüha veetma, jäid teedele lumelõksu.  

Lumi Californias Dunsmuiri lähedasel maanteel
Lumi Californias Dunsmuiri lähedasel maanteel Foto: /AP/Scanpix

Samuti on ära jäetud sadu lende, kuna lennuväljade maandumis-ja õhkutõusmisrajad kattusid paksu lumega, muutes lennukite maandumise ohtlikuks. Lennujaamades on lõksus tuhandeid inimesi.

Oregonist Californiasse sõitnud teatasid sotsiaalmeedias, et lumi on seal nii paks, et nad ei saa oma autodega edasi sõita.  

Lumi Californias Mammoth Mountaini mäesuusaalal
Lumi Californias Mammoth Mountaini mäesuusaalal Foto: Peter Morning/AP/Scanpix

USA loodeossa jäävates osariikides võttis lumetorm umbes 300 000 majapidamiselt elektri.

Meteoroloogide teatel on nüüdne lumetorm tõeline «pomm», olles USA loodeosa lumetormidest alates 1962. aastast kõige võimsam.

USA idarannikul ei saja küll lund, kuid seal on tugev tuul, mille tõttu ei ole New Yorgis tänasel tänupüha paraadil suuri õhupalle.

Tsüklon ehk madalrõhuala ehk madalrõhkkond on maakera atmosfääri alumises kihis troposfääris õhurõhu ebaühtlasest jaotusest tekkinud võimas õhumassi pööris, mille keskmes on õhurõhk madalam.

Tsüklonis puhuvad tuuled põhjapoolkeral spiraalselt vastupäeva ja lõunapoolkeral päripäeva.

Kuna tsükloni keskmes on õhurõhk madalam, siis on tuule suund keskme suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles