Ansambel Shanon saavutas edu tänu esimesele hitile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadio 2 «Aastahiti» Uue Tulija preemia võitnud Shanon esitas show’l oma tuntuimat lugu «Üksinda».
Raadio 2 «Aastahiti» Uue Tulija preemia võitnud Shanon esitas show’l oma tuntuimat lugu «Üksinda». Foto: Artur Sadovski

Läinud aastal vallutas ansambel Shanon nii Uuno kui Elmari raadio edetabelite tipud ja pälvis Raadio 2 «Aastahiti» Uue Tulija preemia. Postimees uuris, kuidas vähem kui aasta aega tegutsenud bänd üleöö tuntuks sai.


Shanoni tähelend sai alguse sel suvel, mil mehed lubasid Kanal 2 saates «Reporter» tõusta kõikide Eesti muusikaedetabelite tippu. Saates kõlas esimest korda ka bändi esimene singel «Üksinda», millest hiljem sai uudistesaate tunnusmuusika.

Ansambli kitarristi Janek Hariku sõnul peitubki Shanoni edu võti esimeses meeldejäävas hittloos. «Kõigepealt tegime hea laulu, siis tegime hästi palju tööd ja siis lihtsalt uskusime, et asi hakkab toimima,» rääkis ta ansambli algusaegadest.

Ka Shanoni solist Freddy Tomingas tõdes, et pärast Reporteri lõiku sai bänd rohkem tähelepanu kui varem. «Tegelikult ma muidugi ei pea seda meie ansambli kõige paremaks looks,» tunnistas ta.

Shanon viljeleb eestikeelset rokkmuusikat ning on paljuski seotud teise kohaliku menubändi Smilersiga. Nimelt peavad mehed oma suurimaks abimeheks ja nõuandjaks Smilersi solisti Hendrik Sal-Sallerit ning ansambli lauludele kirjutab sõnad Sal-Salleri elukaaslane Berit Veiber.

Kuigi isegi Shanoni produtsent Martin Jürman on tegelikult Smilersi kitarrist, ei ole Tominga sõnul kahe bändi laulud stiililt absoluutselt sarnased.

«See võib muidugi nii tunduda, aga tegelikult oleme need inimesed appi kutsunud hoopis teistel eesmärkidel,» rõhutas ta. «Näiteks Martini kutsusin produtsendiks sellepärast, et ta teab muusikast palju ja on pilli mänginud.»

Nüüdseks on Shanonil salvestatud umbes kolmteist lugu, ent plaaditegemisega mehed kiirustada ei kavatse. «Me ei taha niisama mütsiga vehkima hakata ja plaati kiiruga valmis teha, vaid kõik ikka enne läbi mõelda,» rääkis Harik.

Ka Tomingas ei julgenud midagi kindlat lubada, ent vihjas, et plaati võib oodata suve alguses.

Peagi jõuab aga raadiotesse bändi uus singel «Lumekuninganna», mida Tomingas peab ansambli kõige paremaks looks ja soovitab kõigil fännidel kuulata.

Kes aga noore bändi tulihingelised fännid üldse on, seda mehed täpselt öelda ei oskagi. «Me ei tea seda veel, sest oleme põhiliselt esinenud klubides ja sinna ju nooremaid sisse ei lasta,» rääkis kitarrist, kes on varem mänginud hoopis punkbändis.

Muusikaga on varem tegelenud teisedki bändiliikmed. «Näiteks meie solist Freddy on ansamblis Magnetic Band, kus ta asendab kadunud Gunnar Grapsi, ja klahvpillimängija Themuri on olnud muusikakoolis õppejõud ja teinud Soomes bände,» märkis Harik.

Shanon


Magnus Pajupuu – trummid


Meelis Tauk – kitarrid


Janek Harik – kitarrid


Freddy Tomingas – laul


Arno Karis – basskitarr


Themuri Sulamanidze – klahvpillid


Martin Jürman – bändi produtsent


Berit Veiber – tekstid


 •    Auhinnad: selle aasta Raadio 2 «Aastahiti» galal UueTulija auhind.


•    Võitnud looga «Üksinda» Uuno raadio aasta parima laulu tiitli ja tulnud Elmari raadio enim mängitud laulude edetabelis teisele kohale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles