Kohus ei luba 69-aastasel «noorel jumalal» olla 20 aastat noorem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emile Ratelband novembri alguses oma kodulinnas Arnhemis
Emile Ratelband novembri alguses oma kodulinnas Arnhemis Foto: ROLAND HEITINK / AFP/Scanpix

Möödunud kuul teatasid mitmed meediakanalid, et pensionil hollandlane tahab «nooreneda» 20 aastat, kuna ta tunneb end nooremana ja soovib endale uue naise leida.

69-aastane Emile Ratelband läks oma elukoha Gelderlandi provintsi Arnhemi kohtusse, et kohus võimaldaks ta ametlikult kuulutada 49-aastaseks, teatab cnn.com.

69-aastane Emile Ratelband tahtis olla 20 aastat noorem, kuid kohus ei võimaldanud seda
69-aastane Emile Ratelband tahtis olla 20 aastat noorem, kuid kohus ei võimaldanud seda Foto: Peter DeJong / AP/Scanpix

Mehe saaga sai alguse kohtingurakenduses Tinder, kus tal tema vanuse tõttu ei olnud edu.

Siis tahtis ta saada võimudelt uut passi ja ID-kaarti, millel ta oleks 20 aastat noorem. Talle vastati eitavalt ja ta pöördus kohtu poole.

«Euroopa ja USA on demokraatia kantsid. Me oleme vabad inimesed, saame oma elu üle ise otsustada. Ka oma nime ja soo üle. Mina tahan olla 20 aastat noorem, sest ei tunne end selles vanuses, mis mul passis on, pigem olen 40 – 45-aastane, kuid olen nõus olema ka 49-aastane,» selgitas mees.

69-aastane Emile Ratelband
69-aastane Emile Ratelband Foto: EPA/Scanpix

Ratelbandi sõnul annaks noorem vanus talle ühiskonnas mitmeid eeliseid. Ta saaks tööpakkumisi ja tal oleks naiste seas menu.

Arnheimi kohtu kohtunik selgitas, et selles juhtumis ei olnud tegemist vaid vanuse muutmisega, vaid koos sellega oleks muutunud kogu ta identiteet ja ta kaotaks oma elust 20 aastat.

«Kui igaüks saaks lihtsalt oma vanust muuta, siis paljud ühiskonnas kehtestatud reeglid ja seadused muutuksid mõttetuks. Näiteks hääletamine, abiellumine, alkoholi tarbimise õigus ja veel mitmed asjad,» teatas kohtunik.

Ta lisas, et kuna Ratelbandil on lapsi, siis kaoks ka nende elust osa, kui isa vanust muudaks.  

Kohtu teatel kehtib Euroopas Gregoriuse kalender ja igal inimesel on oma sünniaeg.

Ratelbandi teatel ei anna ta veel alla, vaid plaanib madalama astme kohtu otsuse kaevata edasi kõrgema astme kohtusse, olles valmis minema isegi Euroopa Inimõiguste kohtusse.

Ratelband selgitas Hollandi meediale enne kohtusse minemist, et ta lasi teha endale arstliku kontrolli, mis näitas, et tal on tegelikult 45-aastase mehe organism.

«Olen tõesti noor jumal, sest mu keha ei ole 69-aastase, vaid 45-aastase oma. Seega on mul õigus saada ka dokumendid, mis annavad mulle nooruse tagasi,» teatas hollandlane.

69-aastane Emile Ratelband
69-aastane Emile Ratelband Foto: Peter DeJong / AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles