Cirque du Soleil’ Tallinna etendustes kasutatakse üle 2500 kostüümiosa

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cirque du Soleil
Cirque du Soleil Foto: Promopilt


28. – 30. detsembrini esineb Tallinnas, Saku Suurhallis maailma tsirkusekunsti absoluutne tipp, Cirque du Soleil, mille etendustes on oskuslikult liidetud kõrgetasemeline akrobaatika ja tsirkusekunst ning mille kogupere etendusi on üle maailma külastanud juba pea 100 miljonit pealtvaatajat.

Igas Cirque du Soleil’ šõus omavad suurt tähelepanu silmapaistvad ja eredavärvilised kostüümid.
 


Cirque du Soleil’l on kokku  22 omapärast etendust. Osa nendest on alalised šõud maailma suurtes metropolides, nagu näiteks Las Vegases, New Yorgis, Tokyos, Macaus ning teised tuuritavad aasta vältel üle maailma ringi. Tallinnasse toob Cirque du Soleil oma kuulsaima show «Saltimbanco».
 
«Saltimbanco» on ühtaegu iseäralik ja klassikaline Cirque du Soleil’ tsirkuseetendus, mis on inspireeritud metropolide urbanistlikkusest ja suurlinna värvikatest elanikest. Igas Cirque du Soleil’ etenduses omavad suurt tähelepanu kostüümid, nii ka «Saltimbanco» šõus. «Etendus põhineb tõdemusel, et linnades, kus inimeste hulk aina kasvab, põimuvad inimsuhted ja ka paradoksid ning just sellest lähtudes ongi välja mõeldud etenduses osalejate kostüümid. «Saltimbanco» kostüümid on eredavärvilised, ebaharilikud ja eripalgelised», rääkis tuntud kostüümikunstnik Dominique Lemieux, kes on loonud kostüüme erinevatele Cirque du Soleil’ etendustele.
 
Mitme maineka teatri- ja teleauhinnaga pälvitud Dominique Lemieuxi tuntakse kostüümikunstnikuna, kes mitte ainult ei riieta artiste, vaid annab neile ja kogu etendusele palju enamat - tema töö omab esmatähtsust Cirque du Soleil’ maailmas elutsevate tegelaskujude loomisel.

Tõelise professionaali pilguga paneb Lemieux kokku muinasjutulised kostüümid erinevatest värvidest, mustritest ja  kangastest. Materjalide valikul ei lähtu ta ainult esteetilisel kaalutlusel - üks kõige olulisemaid aspekte Lemieux lähenemises on suhe kanga ja naha ning kanga ja akrobaatide liikumise vahel. Artistid ei ole mitte lihtsalt kostüümidesse riietatud tegelaskujud, vaid pigem on kostüümid kujundatud vastavalt sellele, kuidas aidata igal karakteril etenduse käigus esile tõusta. Kostüüme väljatöötades keskendub Lemieux igale artistile ja akrobaadile personaalselt, luues just talle sobiv kostüümi.
 
«Saltimbanco» kostüümid aitavad luua karakterit», kommenteeris Lemieux. «Lavakunsti maailmas on karakterite loomine äärmiselt sarnane muusikalise teose kirjutamisele. Kõik komponendid tuleb kokku viia ideaalselt: iseloom, hääletämber, nimi, plastika, miimika. Need on sarnased rütmile, viisile ja harmooniale kui me võrdleme seda muusikaga. Kostüümi hing peitub tema musikaalsuses. Igal kunstnikul ja igal lavastajal on tema enda sisemine rütm. Läbi muusika leian ma inspiratsiooni», lisas kostüümikunstnik.
 
«Saltimbanco» etenduse kostüümid valmistatakse Montréalis, Cirque du Soleil’ rahvusvahelises peakorteris, mille töökodades askeldab üle 300 käsitöölise. Enamik «Saltimbanco» kostüüme on valmistatud elastaanist, kuid mõni sisaldab ka siidi ja puuvilla, mis rõhutavad artisti enda loomulikku ilu. Silmapaistvate kostüümide valmistamiseks kasutatakse nelja põhivärvi: helesinine, kollane, purpurpunane ja roheline.
 
«Saltimbanco» šõus osaleb üle 40 artisti enam kui 20 riigist ning iga artist kasutab ühe etenduse käigus kolme kuni viite kostüümi, mis võivad koosneda eraldi veel 12 erinevast osast. Üle 2500 kostüümiosa veetakse linnast linna enam kui 50 suure kastiga. Selleks, et kostüümid koos püsiksid, kasutatakse 80 erinevat sorti nööpe ja trukke. Lisaks kostüümidele kannavad etenduses osalevad artistid shows mitmeid erinevaid peakatteid. Peakate on loodud igale esinejale individuaalselt ning selle valmistamine nõuab ligikaudu 80 tundi tööd. «Saltimbanco» etenduses kasutatakse rohkem kui 250 paari eritellimusel valmistatud jalatseid, osa neist värvitakse enne iga etendust uuesti üle.
 
«Etenduse ajal toimuvad väga kiired kostüümivahetused. Mõnikord on artistil aega kostüümi vahetamiseks 10 minutit, teine kord aga kõigest 30 sekundit. Vahel vajavad nad kostüümi vahetamiseks mitme inimese abi. Seega toimub show mõnikord ka lava taga», naeris kostüümikunstnik Dominique Lemieux.
 
Kostüümide pideva korrastamisega tegeleb neli garderoobitöötajat. Kostüümiosakond hoiab tagavaraks iga väiksemagi kostüümidetaili - juhuks kui etenduse ajal peaks mõne lisandiga midagi juhtuma, saab seda kerge vaevaga parandada. Tuuril on kaasas ka oma pesumasinad (kostüümide pesemiseks kasutatakse biolagunevat pesupulbrit). Kogu hiilgava garderoobi võib kokku pakkida ja seada reisivalmis vähem kui ühe tunniga.
 
Klassikalise tsirkuseetendusena selle parimal kujul on «Saltimbanco» aukartustäratava artistlikkuse ja väleduse vapustav ja kaleidoskoopiline esitus. Siin näeb rambivalguses ahhetamapanevaid atleetlikke trikke, mida akrobaadid sooritavad ühekaupa ja tervete rühmadena. «Saltimbanco» on kahtlemata ekstravagantne vaatemäng oma silmapaistva väljendusviisiga: eri karakterite kirev lavamäng tõmbab vaatajad kaasa toretsevasse, unistustelaadsesse maailma, kujuteldavasse linna, kus mitmekesisus annab kasvuruumi lootusele.
 
«Saltimbanco» sobib igast rahvusest ja igas vanuses inimestele ning on vaieldamatult vaatamisväärsus kogu perele.
 
Maailmakuulus Cirque du Soleil annab Tallinnas, Saku Suurhallis, viis etendust alates 28. detsembrist.
 
 
Etenduste ajad:
 

  • 28. detsember (kolmapäev)esietendus

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)
 

  • 29. detsember (neljapäev)

kell 15:00 (uksed avatakse 14:00)
kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)
 

  • 30. detsember (reede)

kell 15:00 (uksed avatakse 14:00) LISAETENDUS
kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)
 
Saltimbanco etendus kestab kokku 2,5 tundi, mille vahele mahub 30 minutiline vaheaeg.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles