Lummav vampiir võlub õrnemat sugu

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmis «Videvik» Edwardit kehastav Robert Pattinson on paljude neiude iidol, pilt on tehtud esilinastusel Californias.
Filmis «Videvik» Edwardit kehastav Robert Pattinson on paljude neiude iidol, pilt on tehtud esilinastusel Californias. Foto: Reuters/ScanPix

Mainitud Edwardi-tõdemus, mis noorte- ja naistefoorumeist läbi käinud, hakkab õrnema-kaunima soo seas võtma maania mõõtmeid. Mitte ainult koolitüdrukud, vaid ka kahekümnendates, lausa kolmekümnendates eluaastates naised on lummatud suve lõpul ilmunud noorteraamatust «Videvik» («Twilight»), kus nooruke Bella Swan armub salapärasesse ja võluvasse Edwardisse.


Edward, too naiste-neidude lemmik, on portselanheleda naha, kuldsete silmade, lummava hääle ja üleloomulike annetega, vastupandamatu ja läbinähtamatu. Ta on vampiir.

See, mis lugejaid hullutab, on neljaosalise «Videviku»-saaga romantika ja Edwardi täiuslikkus. Sealhulgas Edwardi püüd olla täiuslik armastaja, täpsustab kirjanik Peeter Helme, kel praegu inglise keeles pooleli sarja neljanda osa «Koidukuma» («Breaking Dawn») lugemine.

«Videviku»-lugu, mille põhjal vändatud samanimeline film jõudis novembri lõpus ka Eesti kinodesse, on lihtne ja seikluslik. Bella kolib Ameerika Ühendriikides päikeselisest Phoenixist Arizona osariigis süngesse Forksi väikelinna Loode-Ameerikas.

Uues kohas võtab neiu elu pärast kohtumist Edward Culleniga ühtviisi põneva ja hirmutava pöörde. Üritades noormehe tumedale saladusele jälile jõuda, kiindub tüdruk temasse järjest tugevamini.

Äsja ilmumise lõpetanud tüdrukuteajakirja Stiina peatoimetaja Vesta Reest oli esimesi Eestis, kes suve lõpuks eesti keelde tõlgitud teosega tutvust tegi. Ta viibis parajasti maakodus ja luges 464-leheküljelise raamatu nädalavahetusega läbi.

Reesti sõnul seisneb teose edu võti tõsiasjas, et seal on esindatud kõik vajalikud komponendid: seiklus ja põnevus, vastuolu hea ja kurja vahel ning – mis eriti oluline – kaunis ja lummav armastuslugu.

Tüdrukute ja naiste südant ja hinge puudutav romantika on «Videvikus» aga sootuks teistsugune, kui viimase aja kultuuripilt pakkunud. Kirjanik Helme kasutab selle kohta sõnu «vanamoodne» ja «kombekas». Selles mõttes, seletab ta, et kui raamatu tegevus hargneb nüüdisaja olustikus, kust ei puudu mobiiltelefonid ega muu moodne, siis armastuslugu kulgeb justkui 19. sajandis – ilusalt ja vaoshoitult.

«Tundeid ei elata nii toorelt välja nagu tänapäeval,» märgib Helme. Seks tuleb mängu alles saaga neljandas osas, ja sealgi nii, nagu 1960. aastate eesti filmis: «On õhtu – ja siis on hommik,» kirjeldab Helme.

Üks põhjus, miks seks pole raamatuis teemaks, peitub Helme oletusel tõsiasjas, et sarja autor, peagi 35-aastaseks saav ameeriklanna Stephenie Meyer, kolme lapse ema, on usutunnistuselt mormoon. Teisalt, pakub ta, mängib siinkohal ilmselt rolli ka teose sihtrühm, kellele nende vanemad ei lubaks pakkuda seksist üleküllastunud teost.

Nädal tagasi ilmus eesti keeles «Videviku» saaga teine raamat «Noorkuu», mille tiraaž 2500 on sarja välja andva kirjastuse Pegasus toimetaja René Tendermanni andmeil juba peaaegu läbi müüdud. Esimene raamat, «Videvik», mille esmatrükiarv oli 2000, saab jõulude künnisel tuhandelise kordustrüki.

Marge Paal eestindab parasjagu saaga kolmandat osa «Päikesevarjutus» («Eclipse»), mille kirjastus loodab müüki paisata kevadel. Neljas osa «Koidukuma» on Pegasusel kavas välja anda tuleva aasta jõuludeks.

Kinodes on «Videviku»-filmi käinud alates novembri lõpust vaatamas 11 000 inimest. Forum Cinemasi levijuhi asetäitja Timo Diener usub, et selleks ajaks, kui seeria teine film «Noorkuu» ekraanile jõuab, on «Videviku»-maania võtnud Eestis veelgi suuremad mõõtmed.
Mis tähendab, et siis pole vaja selgitada, kes on Edward ja miks peaks teda tahtma.

Noortesari «Videvik»
Raamatu autor ameeriklanna Stephenie Meyer (34)
Neli osa:
•    «Videvik» («Twilight», originaal ilmus 2005), Eesti tiraaž 2000+1000
•    «Noorkuu» («New Moon», 2006), tiraaž 2500
•    «Päikesevarjutus» («Eclipse», 2007), tõlkimisel
•    «Koidukuma» («Breaking Dawn», 2008)

Tõlkija Marge Paal
Film «Videvik» ilmus ekraanidele 21. novembril
Režissöör Catherine Hardwicke, peaosades Kristen Stewart (Isabella Swan) ja Robert Pattinson (Edward Cullen)
--------------------------------------------------------------
Kommentaar

Elisabeth Rooväli (17)
kooliõpilane

See ei ole tavaline armastuslugu ega ka mingi vampiiriraamat. «Videvik» on maailma kõige ilusam armastuslugu, aga mitte selline, nagu tavaliselt vanamutid loevad ja mille järgi seebikaid tehakse. See läheb tohutult südamesse.
Raamatu tagakaanele on kirjutatud, et pärast selle lugemist jääb see lugu sind kummitama ja sa näed seda unes. Ja see ongi nii.

Kadi Vompa (16)
kooliõpilane

Mulle meeldib raamat rohkem kui film. Noh, film oli ka hea, aga seal olid osad asjad ära muudetud või ära jäetud.
See ei ole tavaline ninnu-nännu armastuslugu. Ma arvan, et tüdrukutele meeldibki lugeda just kahe peategelase omavahelistest suhetest. Näiteks mina lugesin «Videviku» kümne tunniga läbi!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles