Sean Penn mängis oma tegelaskuju surematuks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Milk». Fotol  Sean Penn homoaktivist Harvey Milki rollis ja Victor Garber San Francisco linnapea George Mosconena
Kaader filmist «Milk». Fotol Sean Penn homoaktivist Harvey Milki rollis ja Victor Garber San Francisco linnapea George Mosconena Foto: AP / Scanpix

USA kinodes läheb praegu suure menuga linateos «Milk».

Film räägib 1970. aastatel Californias tegutsenud homoaktivist Harvey Milkist, kes on enamiku ameeriklaste jaoks on üsna tundmatu tegelane, kirjutab Hollywood Reporter. 

Milk valiti 1977. aastal San Francisco linnanõukogusse. Samasse nõukogusse kuulus ka Dan White, kes oli Milki peale kade.

White lasi 1978. aastal maha nii Harvey Milki kui ka linnapea George Moscone.

Kuid Milki kõned ja teod mõjutavad ameeriklaste elu tänini ning need on sama ajakohased kui 30 aasta tagasi.

Kriitikute arvates ei äratanud Sean Penn Harvey Milki mitte ainult ellu, vaid muutis ta lausa surematuks.

Filmis on ka stseene, mida saab võrrelda novembrikuise USA presidendivalimisega, kus peategelaseks tõusis Barack Obama ning demokraatide mõjuvõim suurenes.

Obama ja vabariiklase John McCaini võitluse varjus toimus Californias kallis ja väga agressiivne võitlus. Seaduseelnõu Proposition 8  rahvahääletus näitas, et pooldatakse mehe ja naise vahelist mitte samasooliste abielu. Samasoolistelt  võeti seega võimalus abielluda.

Režissöör Gus Van santi filmis «Milk» saab näha võitlust seaduseelnõu Proposition 6 vastu 1978. aastal toimus rahvahääletus, millega püüti homode ja lesbide töötamine California haridusasutustes keelata. See kukkus läbi.

Kriitikute sõnul on film «Milk» hea näide kodanikujulguse ja kohaliku demokraatia ainetel.

«See linateos näitab, kuidas poliitiline liikumine saab alguse ühest paigast ja ühest mehest ning kuidas see veel sugupõlv hiljem on ikka veel päevakorras,» lisasid kriitikud.

Lisaks on filmis ka pisut 1970. aastate seksi, erootikat ja vaba armastust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles