Uurijad: kolmandik lauludest räägib narkootikumide või alkoholi tarbimisest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räppar Eminem esinemas
Räppar Eminem esinemas Foto: SCANPIX

USA Pittsburghi ülikooli uurijate sõnul räägib kolmandik maailma poplauludest narkootikumide või alkoholi tarbimisest.

Teadlased uurisid selle tarbeks sadu tänapäeva populaarsemaid laule ja leidsid, et igast kolmest laulust üks räägib alkoholi või narkootikumide tarbimisest, kirjutab Yahoo news.

«Arvame, et meedia mõjutab suures osas inimeste tervisekäitumist. Juba ammu on kindlaks tehtud, et suitsetamisekaadrid filmides võivad mõjutada suitsemata hakkamist. Kuid siiani pole uuritud, kuidas laulusõnad võivad inimesi mõjutada, eelkõige just noori,» lausus uuringu juht Brian Primack.

Primack ja tema meeskond uurisid 279 laulu,  mis on jõudnud maailma muusikaedetabelite tippu. Nad leidsid, et 33 protsenti neist lauludest rääkis alkoholi või narkootikumide tarbimisest.

«80 protsenti räpplauludest, 37 protsenti kantrilauludest, 20 protsenti hip-hopist ja 14 protsenti rocklauludest räägivad kahjulike ainete tarbimisest,» selgitas Primack.

Uurijate sõnul vaatlesid nad ainult neid laule, kus oli otsene viide narko- või alkoholitarbimisele.

«Lauludes on mainitud nii alkoholi, marihuaanat, kokaiini, ravimeid, hallutsinogeene, puhastuskemikaale kui ka kodusel teel valmistatavaid narkootilisi aineid,» laususid uurijad.

Uurijad jätkasid, et räppmuusikas oli kõige rohkem viiteid alkoholile ja marihuaanale, samas kui kantrilauludes eelkõige alkoholile.

«Suuremas osas narko- ja alkoholiteemat käsitlevates lauludes on taustaks kas pidutsemine, seks, vägivald või raha,» leidsid teadlased.

Järgmise sammuna kavatseb Brian Primack ja tema meeskond uurida laulusõnade ja inimeste käitumise vahelist seost.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles