Rootsis on soovaba lasteaed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsis on soovaba lasteaed
Rootsis on soovaba lasteaed Foto: SCANPIX

Rootsi pealinnas Stockholmi eeslinnas Södermalmis on lasteaed, kus on kõik lapsed võrdsed – pole poisse ega tüdrukuid.

Egalia lasteaia eesmärgiks on juurutada sugupoolte võrdsust juba lapseeas, kirjutab Aftonbladet.

Samuti on selles lasteaia seinavärvid, mööbel, raamatute valik ja mänguasjade asetus selline, et ei langetaks soolistesse stereotüüpidesse.

Nimetatud lasteaed on töös olnud aasta.

Soolise võrdõiguslikkuse ekspertide sõnul annab ühiskond poistele tavaliselt ebaõiglase eelise.

«Sooline jagunemine nõuab tüdrukutelt, et nad oleks õrnad, vaiksed ja kenad, poistelt aga, et nad oleks jõulised, tegutsevad ja julged. Egalia annab lastele õiguse olla need, kes nad on, mitte ei suru stereotüüpe peale,» lausus selle lasteaia kasvataja Jenny Johnsson.

Selles lasteaias on ka raamatud, mis räägivad samasoolistest vanematest, üksikvanematest ning adopteeritud lastest. Samas pole seal muinasjuturaamatuid nagu näiteks klassikaks kujunenud «Lumivalgekest» ja «Tuhkatriinut».

Lasteaja juht Lotta Rajalin rõhutas, et Egalia kasvatab lastest tolerantsust homoseksuaalide, lesbide, biseksuaalide ja transseksuaalide suhtes.

Ka õpetatakse lastele mänge, mis on tavapärasest erinevad.

«Näiteks mängivad lapsed kodu. Siis selgitatakse neile, et ema, isa ja laste asemel võib olla kaks ema või kaks isa ja lapsed,» lausus Rajalin.

See lasteaed olevat rassistidelt saanud juba ähvardusi, kuna lapsed mängivad seal ka mustanahalisi kujutavate nukkudega.

Juhataja jätkas, et nende lasteaeda on tekkinud juba järjekord ning ainult ühed vanemad on lapse nende lasteaiast ära võtnud.

«Kasutame kõikide kohta neutraalset sõna «hen». Seda nii laste, kasvatajate kui ka lasteaeda külastavate arstide, politseinike, elektriku või torumehe kohta. Me ei selgita, kas tuleb naissoost või meessoost isik. See aitab laste silmaringi laiendada,» jätkas juhataja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles