Ilm läheb soojemaks, kuid jääb heitlikuks

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuel nädalal võib mõnel päeval ka randa saada.
Uuel nädalal võib mõnel päeval ka randa saada. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Oota seda vihma nagu hingeõnnistust, sest taimed minu kodukohas on juba põuast tüdinenud.

Meil on sademeid tulnud 30 mm ja jaanilaupäeval sadas hommikupoole ainult lühikest aega. Sademeid tuli ainult 6 mm. Juunikuu keskmine sademetenorm on Lõpel 54 mm. Arvata võib, et juunikuu sademed ei jõua meil keskmise näitajani. Kindlasti on Eestis kohti, kus sademeid on tulnud parasjagu.

Senised ilmad ei ole suvitajale meelepärased olnud. Soojakraadid on päeval suhteliselt madalad ja veetemperatuurid randades ei kutsu suplema.

Edasi on loota soojemaid ilmasid juba järgmisest nädalast, kuid muutlikud ilmad jäävad püsima.

Vanarahvas arvas, et kui juuni algus on väga soe, võivad muutlikud jahedad ilmad kesta juuli alguseni. Tänu juunikuu alguse soojakraadidele peaks kuu keskmine siiski ületama paljuaastase keskmise.

Jaanipäev paneb jaheda kivi järve- ja jõevette ning pööripäeval oli tuul läänekaarest. See võib tähendada, et suvi eriti soe edaspidi ei tule. Aga rahvatarkused on ka aia taha läinud. Loodame edaspidi ilusamaid ilmasid.

Elame-näeme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles