Mägisel elustub lugu nõidade põletamisest

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Sel laupäeval esietendub Aravete lähistel Mägise põhuhoidlas Jan Rahmani näidend «Unustatud hinged».
Laupäeval ja pühapäeval käisid Mägisel proovid. Mõis, kõrts, kirik, talutuba, küla taamal olid tänu teatrikunstnik Toomas Hõrakule juba aimatavad.

Lavastaja Raivo Trass selgitas, et «teater» saab ka seinad ja istekohad, kuid silmapiir jääbki loodusele avatuks – panoraam, päikeseloojang, see väli peab kaasa mängima.
Trass märkis, et see on puhtalt ühe mehe, Arlet Palmiste (MTÜ Sääsküla Huviklubi – toim) projekt. Tema teadis Käravete nõiamäe legendi, tellis kirjutaja ja pakkus välja kohti, kus seda lavastada. «Meie Hõrakuga käisime need läbi ja valisime selle – hea koht, aga nõuab kõvasti investeeringuid, peaks vaatama mahutama nii 500 inimest,» lausus ta. «Meie poolt on kõik valmis, teeme veel täna, homme, ülehomme proove. Ilm meid ei sega, sest katus on pea kohal. Me ei kasuta ka mikrofone – kõik on suurepäraselt kuulda.»


Trassi ütlust mööda räägib tükk sellest, kuidas meid ära kasutatakse. «Ja kui kergesti me läheme liimile! Saab tõmmata paralleele tänapäevaga, kuigi lugu ise juhtus Rootsi ajal,» selgitas ta.
Trassi teada põletati nõidu veel 1700. aastate algul. «Ja et seda siinkandis tehti, on fakt, kohtuprotokollidega tõestatud. Kuidas seda tehti, pole seletatud,» ütles ta.


Vaatemängulises draamas teeb kaasa ligi 30 inimest. Näitlejatest Liina Tennossaar (pildil vasakult), Madis Kalmet, Kristjan Sarv ja Elina Pähklimägi ning Rita Raave, Ülle Kaljuste, Indrek Saar ja Egon Nuter, lisaks 20 kohalikku harrastusnäitlejat.
Muusika loob ansambel Oort.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles