Kaisa Oja - Värniku taltsutaja

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Värnik ja Kaisa Oja «Tantsud tähtedega» 2.saates
Andrus Värnik ja Kaisa Oja «Tantsud tähtedega» 2.saates Foto: Artur Sadovski

Huvitav, kas mees, kes sel suvel põhitööga staadionil hakkama ei saanud, leiab kauni tantsunaise Kaisa Oja saatel uue hingamise?

Profitantsija Kaisa Oja on blond ja 23 (mitte 20, nagu kirjutab Kroonika). Elukutseline odaviskaja Andrus Värnik on 30 ja tal on nõrkus blondiinide vastu.

Värnik on lihtne Antsla poiss, kes õppinud kokandust. Oja on elitaarse Miina Härma gümnaasiumi kasvandik, kes õpib korraga kahes kõrgkoolis.

Tunamullu, mil Oja tuli kümne tantsu MMil koos Martin Parmasega 18ndaks, võitis Värnik, lähedaseks pöidlahoidjaks heledapäine Kairi Peensalu, Helsingis MM-võistlustel kulla. Just seetõttu ongi Värnik rahva silmis kõvem tegija, olgugi et tänavusel MMil oli ta iseenda hale vari.

Kas pole kummaline, et olete küll edukas võistlustantsija, aga üldsuse huviorbiiti sattusite alles tänu ühele odaviskajale?

Aga vähemasti on see tantsusaates. Ikkagi minu ala.

Mis mõtteid see tekitab, et professionaalse maailmatasemel tantsijana muutute rahvale huvitavaks alles siis, kui tants pööratakse meelelahutuseks?

Pärast esimest saadet oli küll nördimustunne, et alles nüüd hinnatakse mind rohkem, kui olen teinud tantsu poolšõuks ja näidanud seda natuke läbi huumori.

Miks teile seda tantsusaadet vaja on? Teil on niigi palju tegemist – oma tantsukool, õpingud kahes kõrgkoolis – ja tantsijana olete saate peategelaste tasemest kõvasti üle.

Üks pool oli kindlasti heategevus. [Telefonihääletajailt läheb osa raha Eesti liikumispuudega laste heaks – P. P.] Oma panust anda on alati hea ja tore. Teine pool oli see, et olen Tartus oma tantsukooliga noor tegija ja nii saab sellele rohkem reklaami teha.

Eelmine aasta olite esimene väljakukkuja, ehkki see oli absoluutselt Indrek Tarandi, mitte teie süü. Miks nii läks?

Me ei kaotanud sellega, et oleksime halvasti tantsinud, vaid sellega, et meil ei olnud enne saadet fänniklubi. Teadagi, et lauljatel on fänne rohkem. Aga Indrekul ei saanud suurt fänniklubi olla, kui ta on muuseumi direktor. Usun, et see saigi otsustavaks.

Kui seekord saite partneriks kurikuulsa Värniku, kes on viimasel ajal rohkem tuntust kogunud otsekohese suuvärgi ja blondiinikütina, siis mis tunded teid valdasid?

Ma ei osanud kohe seisukohta võtta, sest ma ei tundnud teda. Loomulikult olin lugenud ajakirjandusest artikleid tema kohta, aga ma ei võta kunagi ajakirjandust tõe pähe, eriti kollast ajakirjandust, sest seal pannakse alati intrigeerivad asjad välja, et jätta inimesest teatud mulje. Olen seda ka ise kogenud, mistõttu ma ei suhtu kunagi artiklitesse nii, et seal ongi puhas tõde inimeste kohta. Üritasin võtta Andrust samamoodi eelarvamusteta ja vaadata ise, milline inimene ta on.

Allar Levandi ütles eelmisel nädalal Postimehes, et Värnikule pole kodunt eriti palju kaasa antud. Seda imelisem, et juba esimeses saates näitasite, et olete tahumatust maapoisist voolinud tantsulõvi ja teiseks saateks panite ta samuti efektselt liikuma. Mis nipiga?

Teen oma treeneritööd temaga täpselt samuti nagu lastegagi. Tunnis on kord, trenni ajal ei ole muude asjadega tegelemist. Tundub, et mu treenimisstiil istub talle. Tunnis käib töö. Ega ma rohkem nippe kasutagi.

On Värnik andekas õpilane?

Väga andekas. Kehaliselt on ta väga vormis, teadsin, et saame kasutada igasuguseid trikke, mida eelmisel hooajal tegid Ave Vardja ja Erki Nool. Ja sportlasele on omane koordinatsioon. Seega kujutasin ette, et väga raske ei tohiks temaga olla. Kui esimest korda kokku saime ja hakkasime samme õppima, tuli ta väga kiiresti kaasa, nii et esimese treeninguga oli juba pool kavast olemas.

Värnik suutis kõiki jahmatada, ilmselt ka teid, kui kuulutas SL Õhtulehes, et on teisse armunud, kuigi kohe järgnes külm dušš, et armunud kui treenerisse. Kuidas seesugused avameelsed ja ootamatud väljaütlemised mõjuvad?

Mulle helistati ja öeldi, et ära üllatu, kui selline artikkel tuleb. Sest Andruse esimene nali ajakirjanikele, kui nood trenni saabusid, oli küsimus, kas tulite kirjutama, et ta on Kaisa Ojasse armunud. See oli puhas nali. Kõik, kes seda kuulsid, arvasid, et kindlasti tuleb sellest pealkiri. Tuligi.

Selge see, et tantsides peab partnerite vahel olema nn keemia, mis tegelikult tähendab seksuaalset pinget. See on toonud nüüd lisapunkte Koit Toomele ja Kerttu Tänavale, tõi mullu teie võistlustantsupartnerile Martin Parmasele ja Gerli Padarile. Enda suhet Martin Parmasega, kellega olete tantsinud 16 aastat, olete nimetanud õe ja venna suhteks. Kuidas on võimalik, et nii kaua ja lähedaselt teise inimesega koos olles saab püsida pelgalt sõbrasuhe?

Arvan, et kõige parem ongi võistlustantsus õe ja venna suhe. Siis ei teki liigseid pingeid. Kui ollakse tantsupartneriga paar ka elus, tekivad paratamatult pinged, mis hakkavad tantsu segama. Kui näiteks eraelus lõpeb armastus, siis tihtipeale kaob ka tantsuelu. Oleme Martiniga alati teineteist toetanud, meil on olnud ühised vaated ja eesmärgid, aga me ei ole kunagi olnud eraelus paar. Ei ole mõtetki oma tantsuteega selle pärast riskida. Ma ei tahaks, et tants kõrvaliste asjade pärast katki jääks.

On see olnud kohe teadlik hoiak?

Ei, mitte teadlik. See on lihtsalt nii kujunenud, et me ei ole olnud teineteisest huvitatud.

Olete kindel, et see ei ole teie tantsutulemusi mõjutanud? Äkki oleksite MM- või EM-võistlustel saanud paremaid kohti, kui teie vahel oleks rohkem kirge?

Ei. Tantsijad on väga head näitlejad. Me võime põrandal näidata, et armastame teineteist, olemegi teineteisele loodud. Aga järgmises tantsus tuleb ümber orienteeruda, et nüüd on vaja härg tappa. See näitlemisoskus kujuneb aastatega, seda ei pea isegi väga õppima.

Kas Värnikuga on teil mingit keemiat?

Ei ole (naerab), ei ole. Mitte midagi sellist, mida võiks seksuaalseks pingeks pidada.

Üks mu lemmikajakirju, Vanity Fair, kirjutas, et tantsimine on horisontaalsete ihade vertikaalne väljendus. Kujutan ette, et meeste vaatevinklist kindlasti. Mida teie sellest arvate?

Mina küll seda ei usu… Rumbas võib-olla antakse sellist signaali edasi, sest see on armastuse tants, aga teiste tantsude puhul… ma ei seostaks tantsimist üldse sellega.

Kirjanik Andrus Kivirähk on avaldanud mõtte, et temale tantsida ei meeldi, sest see on üks higiseks ajamine ja tõmblemine, mida on tulnud nooruses paraku teha, et naist leida. Millest Kivirähk, muidu tark mees, aru pole saanud?

Tants ei ole ainult mõttetu rabelemine. Tants on ka rahulik ja elegantne. Ei pea end alati higiseks tõmblema, et naist saada. Arvan, et see on väga ilus viis naisele lähenemiseks, kui mees palub naise kuskile tantsima.

Kui mitu kilomeetrit kukub teie silmis mees, kes ei oska suurt tantsida?

Kohe kilomeetrite taha ei lange. Aga mu enda mees peaks küll oskama tantsida. Kuna mul on tantsupisik sees, siis võiks ka olla mees, kes ei hakka pirtsutama, kui on vaja ballile või mõnele muule tantsuüritusele minna. Olen näinud nii paljusid peresid, kus naine tahab väga tantsida, aga mees ei taha. See on kurb. Tantsimine on ju hea pingete maandamise viis ja samas võimalus olla kellegagi, kes on meeldiv.

Tantsimine on nii intiimne tegevus, et teie partnerlus Värnikuga saab sujuda vaid seetõttu, et teie boyfriend Marko Mehine on samuti tantsija ja saab aru teie tööst, ning Värnik on vaba ja vallaline, kel pole kedagi kiivalt üle õla piilumas – ei mingeid lisadraamasid ega armukadedust?

Arvan, jah, et kui oleksin vaba ja vallaline, oleks mul raskem. Praegu on mul Marko toetus olemas ja mingit armukadedust pole. Raamid on paigas ja miski ei muutu selle koha pealt.

Miks oleks vaba ja vallalisena raskem?

Sest Andrus on ka vaba ja vallaline. Siis ei hoiaks teda võib-olla miski tagasi.

Oskusliku tantsijana võiksite vist iga mehe pea segi ajada, möönate seda?

Ei usu, et see nii on. Ma ei tea, kui palju tantsuoskus mõjutab meeste valikuid naiste suhtes – kas mul on siis juba paar plusspunkti kirjas.

Tantsijatel on võib-olla see eelis, et nad oskavad olla igasugustes olukordades.

Kas või siis, kui on vaja kontsad alla panna, ilus ja naiselik välja näha – nad saavad sellega hakkama.

Viimases tantsusaates oli halekoomiline, kuidas kõik rääkisid Värniku põrandale pudenenud kikilipsust, samas kui teie mainisite, et olete tantsides terve kleidi seljast kaotanud. Kuidas see juhtus?

Mitte terve kleidi! Alati juhtub äpardusi, näiteks jääb konts kleidi külge kinni, kuskilt tuleb haak või trukk lahti. Mul on paar korda juhtunud, et seelik on tulnud peaaegu seljast ära, aga see ei takista tantsimast – tõmbad seeliku selga tagasi ja tantsid edasi.

Kui kallis on olnud teie kõige kallim kleit?

Umbes 20 000 krooni.

Ja kui suur summa on teil kogu karjääri jooksul kulunud ainuüksi kleitide peale?

Ai, ma ei taha selle numbri peale mõeldagi! Kui aastas läheb kahe kleidi peale 25 000, siis vähemasti kümne aastaga võib selle arvu ikka korrutada. Olen tantsinud ühe hooaja ühe kleidiga, aga see, mis praegu tantsumaailmas toimub, on väga hull. Minnakse juba kahe-kolme kleidiga ühele võistlusele, ja vahetatakse neid üle kolme-nelja võistluse. Sellele ei pea enam rahakott vastu.

Mõni aeg tagasi võtsite õe Kadiga kahe peale pangast laenu, et osta kõhnumise aparaat, mille seanss kaalu alandamiseks maksab 300 krooni. See masin võib mõningaid tulemusi isegi anda, aga te teate ju, et saadud tulemus pole igavene ega täiuslik. Lõpliku tulemuse saavutamiseks pole siiski muud retsepti kui sporti teha ja korralikult toituda. Füsioteraapiat õppides peaksite seda suurepäraselt teadma. See teie masin on lihtsameelsete ja laiskade lollitamiseks, on ju?

Sportlik eluviis ja õige toitumine käib selle kõige juurde: palume inimestel jälgida, et nad ei sööks õhtul hilja ja jooksid päeval rohkem vett. Ja ma ei pea neid inimesi üldse lollideks, kes seanssidel käivad. Tegelikult see aitab. Olin ise ka alguses väga umbusklik, et mis asi see on. Aga kui enda peal ära proovisin, hakkasin uskuma, ja kui vaatan oma kliente, siis näen, et tulemus ei olegi lühiajaline, vaid üldjuhul jääv. Meil käivad inimesed poole aasta tagant uuesti seansil ja nende numbrid ei ole vahepeal eriti suurenenud.

Tuhanded naised tahavad teada, milles peitub teie figuuri saladus.

Trennis. Ja eks muidugi peab toitumist jälgima, sest mida vanemaks saad, seda aeglasemaks jääb ainevahetus. Siis ei saa enam nii, et oled paar päeva vee ja õuna peal ning oledki vormis tagasi. Pead ikka natuke rohkem vaeva nägema. Luban endale kõike, mida tahan, aga ma ei söö õhtul hilja.

Tuhanded mehed said paar küsimust tagasi teada, et neil pole mõtet teist unistada – olete hõivatud, pruuditurult kadunud. Kui Martin Parmas, teie tantsupartner, nüüd rohkem Tallinnas viibib, siis miks mitte boyfriend Markoga tantsupõrandal paar moodustada?

Esiteks ei ole Martin nii palju Tallinnas, et me ei saaks trenni teha. Teiseks on Markol endal väga hea partner ja nad on edukamaid paare Eestis. Oleme Martiniga nende treenerid, abistame neid. Ja juba sellepärast ei saa me Markoga koos tantsida, et mina olen proff ja tema amatöör.

Aga kui kunagi tulevikus peaks siiski

koostantsimise võimalus avanema?

Arvan, et sellist võimalust ei teki. Ja kui tekikski, siis hoiaksin selle ära. Olen inimene, kes tahab hästi palju vaheldust. See on üks põhjusi, miks mul on nii palju eri tegevusi. Ma ei suuda teha sama asja hommikust õhtuni ja õhtust hommikuni, mul tekiks kiiresti tüdimus. Seepärast tahan, et töö ja eraelu ja muud asjad oleks võimalikult erinevad, mitte et peaks kogu aeg puutuma kokku samade inimestega.

Eelmisel tantsusaate hooajal lausus Indrek Tarand pärast väljakukkumist nördinult, et kõige ilusam naistantsija lasti välja hääletada. Kui kaugele teie enda meelest võite sel hooajal Värnikuga jõuda?

Ma ei taha midagi ette mõelda, püstitada eesmärke, milles ma ei saa kindel olla ja mis võivad näida utoopilised, sest mulle ei meeldi kõrgelt kukkuda. Pigem püstitan väiksed eesmärgid või ei püstita neid üldse. Tantsusaates ei saa panna eesmärke väga paika, sest ma ei tea, kuidas me rahvale meeldime ja kui palju konkurendid saate jooksul arenevad.

Arvan, et rahvale meeldite küll. Tegin eelmine nädal Postimehes ettepaneku hääletada Värnik välja, et ta saaks Pekingi olümpiaks valmistuda, ja sain seepeale tuld ja tõrva, üks Värniku fänn käskis mul end põlemagi panna. Kuidas Värnik seda võistlust nüüd võtab?

Päris algul ta küsis, et mis me siit saatest võtma läheme, kas esikohta. Ütlesin, et ei tea, vaatame, alles hakkame ju tantse tegema. Siis olimegi suhtumisega, et läheb, kuidas läheb. Nüüd aga tunnetan, et ta juba tahab edasi saada, püüab end veel näidata. Usun, et tema sportlase suhtumine mõjub meile hästi.

Kui pikk on võistlustantsija karjäär ja mis saab siis, kui see lõpeb?

Nii pikk, nagu tahet ja tervist on. Praegu juba hakkavad vaikselt vaevama igasugused asjad, millega peab ettevaatlik olema. Tantsijate-tüdrukute põhiprobleem on selg ja põlved. Need panevad mõtlema, kas saab veel väga kaua jätkata.

Mille nimel?

Mulle lihtsalt meeldib. Ma ei ole õnnetu, kui mu tantsutee peaks mõne aasta pärast lõppema, sest saan alati jätkata treenerina ja tantsus edasi olla.

CV Kaisa Oja

Professionaalne võistlustantsija aastast 2005

Sündinud 2. augustil 1984

Pikkus 172 cm, kaal 55 kg

Lõpetanud Miina Härma

gümnaasiumi 2003

Õpib Tartu Ülikooli päevases õppes füsioteraapiat ja Tallinna Ülikoolis kaugõppes koreograafiat, loodab lõpetada tuleval kevadel

2005. aastal saavutas proffide EM-võistlustel koos Martin Parmasega kümnes tantsus kuuenda ja MM-võistlustel

18. koha

Tantsuklubi Revalia Tartu filiaali asutaja ja juht

Töötanud jäätisemüüjana, samuti juveelipoes ja modellina

Eelmisel hooajal osales saates «Tantsud tähtedega» koos Indrek Tarandiga (kukkusid välja esimestena), tänavu tantsib koos Andrus Värnikuga

Elab Tartu külje all Vahi külas

Ema juhatab kohvikut,isa tegeleb valgusreklaamiga Sõidab Honda Civic 4Dga
Boyfriend võistlustantsija Marko Mehine.

Teised Kaisast

Martin Parmas

Kaisa Oja võistlustantsupartner

Kaisa on tubli ja töökas tüdruk. Mul on väga hea meel selle üle, et oleme saanud nii kaua koos tantsida, sest kui vaadata maailma tipp-paare, siis edukamad on just need, kes on kauem koos harjutanud. Nad tunnevad teineteist paremini, nende liikumine on orgaanilisem ja harmoonilisem.

Kaisal ei ole hirmu töö ees. Kui mina olen trennis loovam pool, siis Kaisa on selline, kes tahab õpetada korrektset tehnikat, et vundament oleks väga hea.

Tantsusaates hoian igal juhul Kaisale pöialt. Tegin ise eelmine aasta selle kadalipu täiesti läbi ning arvan, et kui nad saavad Andrusega ilusasti trenni teha, on neile kõik teed valla. Sest Andrus on suhteliselt kiire õppija.

Merle Klandorf

Revalia tantsukooli juhataja ja

peatreener

Kaisa tugevused on tema kaunis välimus ja kaunis figuur, mis ei tule meie alal kahjuks, ja samuti hea maitse. Kuid tema kaunidus on natuke petlik – selles mõttes, et ta ei ole sugugi oma ilu lummuses, vaid mõistab, et ilu ei saa patta panna. Ta on asjalik ja tark inimene.

Kaisa on ka väga põhjalik. Kui nad Martiniga Revalia Tartu filiaali lõid, arutasime, milliseks kujuneb tööjaotus. Kuna Kaisa on korralik, peab tähtaegadest kinni, siis on ta heas mõttes filiaali emmeks, kes vaatab, et kõik asjad oleks järje peal.

Kaisa ja Värniku areng tantsusaates on olnud väga positiivne, lausa üllatav. Elades eri linnades, ei saa nad väga palju koos tööd teha – seda üllatavam on Värniku areng.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles