Mart Sander: see, et me ei taha olla venekeelne rahvas tuleb paljudele üllatuseks (2)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Sander.
Mart Sander. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kunagine Keskerkondlane Evelyn Sepp hurjutab oma värskes Facebooki postituses Tallinna linnapead Taavi Aasa, peaminister Jüri Ratast ja abilinnapead Mihhail Kõlvartit, sest viimane soovib Tallinnast teha ülemaailma venekeelse etteütluse pealinna Eesti Vabariigi 100. aastapäeval. 

Postituse arutluses võttis sõna ka Mart Sander:

"Tõsi... Pidevalt kohtab Eestisse tulnud inimesi välismaalt - haritud, kultuurseid inimesi, kelle elualaks ongi suhtlemine - kes on enne kohalesõitu õppinud selgeks mõned viisakusfraasid vene keeles. Ja nad on pettunud, kui eestlased nende fraaside peale kohmetuvad, mitte ei patsuta neile rõõmsalt õlale. Ehk siis - see, et meil on oma keel ja et me pole - veelgi enam, ei taha olla - venekeelne rahvas, on ikka veel paljudele suureks üllatuseks."

"Selline üritus kinnistaks veelgi seda muljet - ega mitte keegi kusagilt suurriigist ei hakka süvenema, miks peetakse ülemaailmset venekeelset etteütlust Eestis, kui vene keel pole eestlaste põline emakeel! Ma tõesti ei tea - äkki on venekeelse etteütluse pealinn olnud näiteks ka Berliin ja Pariis, aga ma millegipärast kahtlen selles," kommenteerib Sander ja lisab: "Ja kui ka suur riik ja rahvas võiks sellist asja vähimagi mureta lubada, siis Eestile tähendaks see tohutut propagandistlikku tagasilööki, mitte reklaami."

Üritusest endast

Tallinna linnavolikogu esimees Mihhail Kõlvart korraldab juba mõnda aega Tallinnas suurt venekeelset etteütlust nimega totaalne etteütlus. Nüüd soovib ta, et järgmisel aastal oleks Tallinn totaalse etteütluse pealinn.

Totaalset etteütlust korraldatakse Venemaal ja suure venekeelse kogukonnaga linnades üle maailma. Sel aastal osales Tallinnas totaalsel etteütlusel 3000 inimest, millega Tallinn oli suurima osalejate arvuga linn väljaspool Venemaad.

Üleeile rääkis Kõlvart venekeelses telekanalis PBK, et ainsa väljaspool Venemaad asuva linnana soovib Tallinn saada 2018 aastal totaalse etteütluse pealinnaks.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles