Video: Brasiilia WC-paberi reklaamlause käivitas rassismiteemalise sõnasõja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia tume WC-paber
Brasiilia tume WC-paber Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Brasiilias jõudis müügile tumedat tooni luksuslik WC-paber, mille reklaamlause on «Black is Beautiful» (Must on ilus), tuues kaasa kriitika, et see on rassistlik.

Reklaamis astub üles Brasiilia tuntud näitlejanna, valgenahaline Marina Ruy Barbosa, kelle alasti keha ümber on keeratud tume WC-paber, edastab The Telegraph.

Näitlejanna Marina Ruy Barbosa WC-paberit reklaamimas
Näitlejanna Marina Ruy Barbosa WC-paberit reklaamimas Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Seda tualettpaberit tootva firma Santher teatel on reklaamis lause, mis sai tuntuks 1960. aastatel kui seda kasutas esimesena Lõuna-Aafrika inimõigusaktivist ja apartheidi vastane Steve Biko.

Brasiillased võtsid sotsiaalmeedias sõna öeldes, et «Must on ilus» väljendit seostatakse inimõiguste eest võidelnute ja hukkumisega ning sellega ei sobi reklaamida WC-paberit.

Brasiilia uut WC-paberit peetakse rassistlikuks
Brasiilia uut WC-paberit peetakse rassistlikuks Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Rassismi tõttu hukub seni inimesi ning see lause kehtib ka tänapäeval tumedanahaliste kohta, kes võitlevad oma õiguste eest,» teatas Rio de Janeirost pärit kirjanik Anderson França.

Kirjaniku seisukoht käivitas sotsiaalmeedias rassismiteemaliste sõnavõttude voo, millest enamik olid kritiseerivad.

«Lauslollus! Brasiilias ei seostata #Blackisbeautiful  inimõigusliikumisega, vaid WC-paberiga. Tekib küsimus, et kas tumedanahalised on võrdustatud äravistavaga. Kas see viitab, et nende inimeste elu ei ole väärtuslik ja tähtis?» küsiti sotsiaalmeedias.

On ka neid, kelle arvates ei peaks WC-paberi värvist numbrit tegema.

Brasiilia tume WC-paber
Brasiilia tume WC-paber Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Tumedat värvi WC-paber. Valge, punane, must..... kas ikka kõike peab panema ühiskondlikku konteksti. Tegemist on lihtsalt WC-paberiga, mille värvile pööratakse liiga palju tähelepanu,» teatas kritiseerija.

Brasiilia tuntud advokaat, tumedanahaline Humberto Adami võttis samuti sel teemal sõna öeldes, et sellistesse juhtumitesse tuleb suhtuda suure tõsidusega, sest selle varjus hiilib rassism ja tumedanahaliste halvustamine.

«Sellistes reklaamides on peidetud kujul rassism, mida ei tule heaks kiita. Rassistliku sisuga reklaamid külvavad rassistlikke arusaamasid,» teatas Adami.

Tumedat WC-paberit tootva Santheri turundusjuht Lucia Rezende teatas, et must värv on ilus ja stiilne.

«Must on klassikaline ja stiilne, seda seostataks elegantsuse ja rafineeritusega, me ei viita rassismile, vaid luksusele,» lisas esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles