Programmiostja töö on telerit vaadata

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome mehed saunas: dokumentaalfilm «Eluaur» sai Pärnu filmifestivali žürii peaauhinna kunstilise teostuse eest, oli Euroopa Filmiauhinna 2010 nominent ning kandideeris parima võõrkeelse filmi Oscarile.
Soome mehed saunas: dokumentaalfilm «Eluaur» sai Pärnu filmifestivali žürii peaauhinna kunstilise teostuse eest, oli Euroopa Filmiauhinna 2010 nominent ning kandideeris parima võõrkeelse filmi Oscarile. Foto: Kaader filmist

Täna õhtul näitab ETV 2 eelmisel aastal Soomes valminud ning filmifestivalidel auhindu püüdnud ja saanud dokumentaalfilmi «Eluaur». See on vaid üks näide hankeprogrammist, mis filmigurmaanid ETVd vaadates mõnust ohkima paneb.


Sel aastal on «Maailmakino» sarjas eetris olnud mitu tunnustatud festivalifilmi, näiteks «Gomorra», «Öö kuulub meile», «Valge pael» jt.

«Olen sellesse sarja kogu aeg üritanud hankida uusi ja häid filme, aga viimasel ajal on vist rohkem õnne olnud,» ütles Eesti Rahvusringhäälingu programmihankija Toomas Luhats. «Oleme näidanud filme, mis alles kinos jooksid või pole üldse meie kinno jõudnud. Sellesse programmi kuuluvad eeskätt Euroopa ja Aasia filmid, kuid ei välista ka mõnda väga-väga head Ameerika indie-filmi.

Hollywoodi kassahitte toovad sisse erakanalid, meie ei trügi nende põllule, ja vastupidi.»
Järgmisel nädalal sõidavad telekanalite hankejuhid Prantsusmaale Cannes’i, et osaleda 4.–7. aprillini maailma suurimal teletoodangu messil MIPTV. Seal otsustatakse, mida näeb Eesti teleekraanidelt järgmisel hooajal.

Veebruari-märtsi vahetuse veetis Luhats BBC korraldataval samasugusel laadal Suurbritannias Brigh­tonis. Sealt ostetakse ETV ekraanile näiteks telesarjad «Hercule Poirot», «Spioonid» ja muu BBC toodang.

«BBC Showcase’ile kustutakse ostjad, kes BBCga rohkem koostööd teevad, reeglina on need avalik-õiguslikud telekanalid. Iga osaleja jaoks on ehitatud eriline kuubik, kus on laud, tool ja suur kuvar, millelt hankijad programme vaatavad,» ütles Luhats.

Sarjadest, filmidest, dokumentaal- ja muusikaprogrammidest koosnevat sisu saab valida elektroonilise tellimissüsteemi abil. Osalejad vaatavad hommikul üheksast õhtul viieni BBC uusimat toodangut ning õhtustel vastuvõttudel käib elav suhtlus. «Selles töös on väga oluline, kellega suhtled,» nentis Luhats.

Luhats kiidab, et vaatas Brightonis nelja päeva jooksul läbi sadu tunde teleprogrammi. See ei tähenda, et iga huvipakkuv film või sari algusest lõpuni läbi vaadatakse. Enne tuleb kataloogi järgi põhjalikku kodutööd teha, et ligi 300 nimetusest keskenduda vaid meie telekanalil perspektiivikale toodangule.

Žanriline valik käib täitmist vajavate esitusaegade ehk erialakeeles slottide järgi. Kui on ette näha, et näiteks jaanuaris lõpevad ära sisseostetud inspektor George Gently seikluste osad, teab hankija, et vajab pühapäevaõhtusesse Briti krimi­sarja slotti uut materjali.

«Vaatan üle, mida selles žanris pakutakse, ja siis lasen pilgu üle nende treileritest, et saada aimu osatäitjatest, pildikeelest ja stilistikast. Treileri põhjal hindan, millega tasuks põhjalikumalt tutvuda. See tahab omajagu kogemust. Kui ma hankesse tulin, ei saanud ma pooltest asjadest aru,» selgitas seitsmendat aastat seda tööd tegev Luhats hankija valikukriteeriume.

Kevadel valitud hankesaated jõuavad ekraanile kõige varem sügisel. Praegu pole Luhats BBCga ühtegi lepet sõlminud.

Vaatekuubikus istumine on alles õiteosa, sest saadetel pole hinnalipikuid küljes. Kui hankija otsustab oma kanali jaoks mõne programmi soetada, algavad hinna üle läbirääkimised, mis võivad kesta paarist päevast aastani. Luhatsi sõnul saab BBCga aastatepikkusele koostööle toetudes enamasti ruttu kaubale.

Just läbirääkimistel hakkavad rolli mängima hankija isiklikud suhted ja bankettidel vahetatud viisakused. Ühelt poolt on tegemist äriga, aga väga oluline on isiklik läbisaamine müüjatega. Luhats ütles, et kavatseb järgmisel nädalal Cannes’i telelaadal teatud žanrite kohta võrdlevaid pakkumisi võtta.

«Hindu ei saa ma turuolukorra tõttu muidugi avalikustada. Hanke koha pealt oleme kommertskanalitega konkurendid. Aga erakanalitel on hästi palju Ameerika Ühendriikide hanget, meil üksjagu vähem. «Kiirabihaigla», ega kohe rohkem meelde ei tulegi,» rääkis Luhats.

Tema sõnul on välistatud, et üks ja sama saade müüakse korraga mitmele Eesti kanalile. «Võib ju juhtuda, et kolleegid Kanal 2st või TV 3st leiavad, et tahaksid sarja «Mõrvad Midsomeris» ise näidata. Kui ma saan sellest teada, siis jõuan ette, kui ei saa teada, siis jään ilma.» Luhatsi sõnul pole välistatud ka võistupakkumine.

ERRi hankeprogrammiga tegelevad juhatuse liige Hanno Tomberg, ETV peatoimetaja Heidi Pruuli ja ETV 2 peatoimetaja Marje Jurtšenko. ERRi programminõukogu defineerib nn slotid, millest saatepäev koosneb. Slottidele on antud oma sisu, näiteks krimi-, reisi- või huumorisaade.

Kui mõne sloti sisu lõpeb, tehakse hankijale ülesandeks sinna vastavasisuline saade hankida. Siis vaatab hankija üle oma märkmed, erialased veebilehed, suhtleb levitajatega ja teeb oma ettepanekud.

KOMMENTAAR

Olle Mirme
Kanal 2 programmijuht

Koostame oma hankeprogrammi kanali vajadustest lähtudes. Eks see ole iga-aastane heas mõttes rutiin, kus saab üle vaadata, mis on saadaval. Mingeid asju läheme Cannes’i konkreetselt otsima, aga eks muudki võib silma jääda. Cannes’i telemess toimub kaks korda aastas ja Euroopa mõistes on see põhiline allikas, mis laias laastus kõik vajadused ära katab.

Mikko Silvennoinen
TV 3 programmijuht

Iga kord, kui otsustame midagi eetrisse lasta, küsime endalt: kas sellel on reitingut? Kui saade on teistes riikides varem eetris olnud, saame kasutada nende reitinguandmeid. Aga tuliuue saate puhul peame ise selle potentsiaali hindama ja selle jaoks on meil kogenud inimestest koosnev meeskond. Peale Cannes’i MIPTV käime ka mais Ameerikas peetaval L. A. Screeningul, kus näidatakse, mida pakuvad Ameerika telekanalid sügishooajaks.

ETV hanked

2011. aastal näitavad ETV ja ETV 2 kokku 1418 uut hankesaadet.

Tänavu näidatud väärtfilmid ja vaatajaid minuti kohta:

• «Gomorra»    7000    kordus 2000

• «Öö kuulub meile»    8000    kordus 5000

• «Valge pael»    20 000    kordus 14 000

• «Lase see õige sisse»    21 000

• «Ajami»    7000    kordus 9000

Aprillis ekraanil

ETV näitab mitut auhindadega pärjatud linateost.

• «Seinte vahel»    Kuldne Palmioks, Cannes 2008

• «Kodu»    Lumiere’ide auhind, 2009

• «Akvaarium»    žürii lemmik, Cannes 2009

• «Külmad hinged»    Paul Giamatti parim näitleja,   Karlovy Vary filmifestival 2009

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles