Tapjamesilased terroriseerisid California linna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilased
Mesilased Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides California osariigi põhjaosas tekkis probleem niinimetatud tapjamesilastega, kelle tõttu mitu inimest sai kehavigastusi ja kaks koera hukkus.

Mesilaste rünnakud said alguse, kui mesinik Arthur Janke tahtis viia koduaias Concordis olnud mesilassülemi teise kohta, kuid mesilased hullusid ja ründasid meest, edastab Discovery News.

Mehele tulid appi ta vanemad, kes samuti said nõelata ja kannatada. Mesilassülem pääses lahti ja hakkas ründama Janke naabreid.

Naabrid, kes olid päevasel ajal kodust ära, leidsid tagasi jõudmise järgselt oma kaks koera tagaaiast mesilaste nõelu täis ja surnuna. Veterinaar luges kokku, et mõlemal koeral oli umbes 50 mesilasneõla.

Politsei kinnitusel mesilassülem lõpuks lahkus, kuid Concordi politsei pressiesindaja Chris Blakely sõnul muutuvad ilmad aina soojemaks ning mesilased agressiivsemaks. Samas ei kao mesilased kunagi lõplikult, alati on kuskil mõni sülem, mis võib teatud tingimuste tekkides inimesi ja koduloomi rünnata.

Teadlaste sõnul on agressiivsed tapjamesed Euroopa ja Aafrika meemesilaste hübriid. Aafrika mesilased toodi Brasiiliasse 1957. aastal, et parandada meetoodangut ja on alates sellest edasi levinud, jõudes ka USAsse ja Kanadasse. Californiasse saabusid need hübriidmesilased 1994. aastal.

Florida ülikooli teatel on Aafrika ja Euroopa meemesilased välimuselt sarnased, kuid Aafrika mesilased on Euroopa omadest märgatavalt agressiivsemad ning seda on ka selle kahe liigi hübriid.

Teadlaste sõnul on Aafrika mesilaste agressiivsus tekkinud keskkonnast, sest Aafrikas olid meekorjajad tõsiseks ohuks ja mesilased pidid end kaitsma. Euroopa mesilased seevastu aretati rahulikus keskkonnas.

Janke juhtumi puhul arvatakse, et hübriidmesilased said järglasi Euroopa mesilastega ning tekkisid uued võrdlemisi agressiivsed mesilased või vallutasid mesilastaru hübriidid, tõrjudes vähem agressiivsed mesilased minema.

Janke mesilasi uuriti ohtlike putukate laboris ja kohaliku meedia teatel ei olnud suur osa neist agressiisved hübriidmesilased. Varasemast on teada, et kui sülemis on umbes poole võrra agressiivseid mesilasi, siis kogu sülem võtab nende käitumise omaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles