Saanisõit ja vanad tavad loovad meeleolu

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reiu puhkekeskuse talvemaal saab uudistada Lumekuninganna lossi, piiluda päkapikkude kingionni, toita lambatallesid ja mängida lumesõda isegi ilma lumeta.
Reiu puhkekeskuse talvemaal saab uudistada Lumekuninganna lossi, piiluda päkapikkude kingionni, toita lambatallesid ja mängida lumesõda isegi ilma lumeta. Foto: Erakogu

Mitu Pärnumaa turismitalu ja ettevõtet pakub talveajal võimalust tutvuda vanade jõulukommetega, piiluda päkapikkude tegemisi, teha saanisõitu ja nautida teisi talverõõme.

Enamik programme on koostatud külalistegruppe silmas pidades, kuid mõnes kohas on oodatud üksikkülastajadki, mõlemal juhul on vaja tulekust varem teada anda.

Kui kellelgi on soov pidada jõulumaal oma firma- või lasteüritusi, tasub kokkulepete sõlmimisega kiirustada, sest paljudes kohtades on külastajate kalender juba tihedalt täis kirjutatud.

Vanad jõulud ja näärid

Soomras asuvas Pihlaka talus pakutakse kuni 23. detsembrini programmi “Näärid talus”, mis sisaldab koduloomapargi ekskursiooni, talveaja rahvakommete tutvustust muuseumimajas koos meisterdamise ja mängudega. Räägitakse metsloomade elust ja viiakse toitu nende söötmisplatsile.

“Vanadel eestlastel olid jõulude asemel hoopis näärid, mis pole üldse Vene ajast tulnud,” seletas talu perenaine Katrin Pirs. “Meil päkapikutamist ei ole, lastega tegelevad jõulusokk ja meisterdusmemm. Koos teeme krässi, mis on üks vanemaid jõuluehteid, räägime vanadest rahvakommetest talus, põhu tuppatoomisest jne.”

Pihlaka talus hinnatakse keskkonnasõbralikkust ja taaskasutust: sel pühapäeval peetakse talus jõululaata, kus saab osta ja müüa vähekasutatud korralikke lasteriideid, jalanõusid, mänguasju, raamatuid.

Kurgja talumuuseumiski viiakse külalised vanemasse jõuluaega, mil Eestis veel ei tuntud päkapikke ega jõuluvanasid.

Veskis küpsetatakse ja maitstakse pühadeleiba, rehetoas ootavad talutoidud ja vanaaegsed mängud, laudas söötmist ja paitamist taluloomad.

Ka metsaloomi ei unustata – neile võib söödasõime kaasavõetud kapsast või porgandit jätta. Püstkojas küpsetatakse lõkke peal “linnupetet”.

Meisterdamishuvilistele jagatakse õpetust, kuidas oma kätega teha looduslikust materjalist midagi vahvat koduse kuusepuu otsa.

Kurgja jõuluprogramm kestab 22. detsembrini, eeskätt võõrustatakse gruppe, kuid 19. detsembril kell 10 oodatakse külla just peresid.

Saanisõit ja kelgukoerad

Tori vallas asuvad Laane tallid ning rakendispordi- ja kelgukoerte külastuskeskus on kokku pannud ühise saanisõiduprogrammi. Aisakellade helinal saab kihutada nii hobusaani kui 6-12 kelgukoera veetava kelguga, kui lumi peaks sulama, siis spetsiaalse rataskäruga.

Pärast saanirallit tutvutakse talliga, silitatakse hobuseid, külastuskeskuses mängitakse ja kuulatakse juttu kelgukoertest ning rakendispordist Eestis. Saani- ja kelgusõitu pakutakse seni, kuni lund jätkub.

Maria talus oodatakse suuri ja väikseid matkama metsaradadel, meisterdama vanas aidas, ratsutama hobustega või sõitma reega, kinnitama keha kuuma supiga püstkojas ja kaunistama piparkooke rehetoas.

Avatud on jõuluvana postkontor, õpetatakse valmistama jõulusokku, metsas uudistatakse pisikest päkapikuküla ja otsitakse üllatusi. Talveprogramm kestab niisama kaua kui talv Pärnumaal.

Reiu puhkekeskuse talvemaal saab laenutada uiske ja lumetuube, olemas on kelgumägi ja uisuväljak, samast algavad suusarajad. Lapsed saavad uudistada Lumekuninganna lossi, piiluda päkapikkude kingionni, toita lambatallesid ja mängida lumesõda isegi ilma lumeta.

Gruppidele saab tellida oma programmi koos mängude, jõululugude kuulamise ja meisterdamisega. Talvemaa on avatud jaanuari lõpuni.

Nurmenuku puhkekeskuses Kiisa külas võõrustatakse ainult gruppe. Üle vaadatakse kõik taluloomad, sõidetakse reega, koos jõuluvanaga uudistatakse tuledesäras päkapikuküla kuni 23. detsembrini.

“Meil on selline rahulik olemine,” rääkis perenaine Victoria Kaasik. “Enim meeldivad lastele loomad, suur elamus on ponisõit. Sel talvel lubame külalisi sigade “lastetuppa” vaatama päris põrsaid.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles