Video: täna on näha sinist Kuud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinine Kuu
Sinine Kuu Foto: SCANPIX

Täna saab maailma mitmetes paikades näha haruldast sinist Kuud, kuid tegemist ei ole sellega, et Kuu mingil põhjusel  tegelikult värvi muudaks.

Enamikul aastatest näeb Maalt 12 täiskuud, igas kalendrikuus ühe korra. Kuid osadel aastatel nagu nüüdne 2015, on 13 täiskuud ning see lisa täiskuu on saanud nimeks sinine Kuu, edastab Discovery News.

Aeg täiskuust täiskuuni kestab astronoomiliselt 29,530589 päeva, mis on tavalisest kalendrikuust lühem, välja arvatud veebruar.

Need igakuised lisapäevad akumuleeruvad, tuues mõnedel aastatel kaasa 12 täiskuu asemel 13 täiskuud.

2015. aastal on täiskuu: 5. jaanuar, 3. veebruar, 5. märts, 4. aprill, 4. mai, 2. juuni ja tänane 31. juuli. Lisaks on täiskuu 29. august, 28. september, 27. oktoober, 25. november ja 25. detsember.

2016. aastal on esimene täiskuu 23. jaanuaril ning igas kalendrikuus on üks kord täiskuu.

Sinist kuud näeb umbes iga 2,7 aasta tagant ning siis on ühes kalendrikuus ühe täiskuu asemel kaks täiskuud.

Lisatäiskuu võib paista sinist värvi, kuid ei pruugi. Kuu värvub siniseks, kui vulkaanidest ja maastikepõlengutest tekkinud tuhk jõuab atmosfääri, kus see seguneb veepiiskadega. Need sinakad segutilgad liiguvad ümber Maa ning hajutavad kuuvalgust, mille tõttu Kuu saabki sinise värvingu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles