Hitleril oli oma 9/11?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hitleril oli oma 9/11? Fotol Saksamaa U-25 allveelaev
Hitleril oli oma 9/11? Fotol Saksamaa U-25 allveelaev Foto: Wikipedia.org

Hiljuti valminud dokumentaalfilmis «Attack on America - Hitler's 9/11»  väidetakse, et Natsi-Saksamaa allveelaevad toimetasid Teise maailmasõja ajal salamissioonide käigus USA rannikule kaheksa sabotööri.

Allveelaevad viisid sabotöörid New Yorki Long Islandile ja Floridasse, kirjutab Daily Mail.

Esimene meestegrupp saabus New Yorki 13. juunil 1942. aastal. Neil olid kaasas relvad ja lõhkeaine.

Neli päeva hiljem maabus Floridas Ponte Verdes teine neljast mehest koosnev sabotööridegrupp.

Natsisabotöörid pidid kahju tekitama suurtele ettevõtetele nagu näiteks New Yorgi metroo, Niagara joa hüdroelektrijaam ning Illinoisis ja Tennessees asuvad alumiiniumitehased.

Filmitegijate sõnul saab 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute ja natside eesmärgi vahele paralleele tõmmata.

Kuid natsidest sabotöörid olid siiski vähem edukad kui Al-Qaeda terroristid.

USA luure sai neile kiiresti jälile ning neil ei õnnestunud mitte ühtegi sabotaažiakti korraldada.

Natside operatsioon kandis koodnime Operation Pastorius ning selle taga oli admiral Wilhelm Canaris, kes oli Saksamaa vastuluure juht. Väidetavalt oli Natsi-Saksamaa diktaator Adolf Hitler sellest missioonist väga huvitatud.

Operatsioon sai nime Francis Pastoriuse järgi, kes rajas Ameerikas esimese saksa väljarändajate koloonia, mis on Pennsylvanias asuv Germantown.

Natsi-Saksamaa palkas sabotöörideks varem USAs elanud sakslasi.

Kaks neist – 36-aastane Ernst Burger ja 22-aastane Herbert Haupt olid USA kodanikud. Ülejäänud kuus, 39-aastane George John Dasch, 33-aastane Edward John Kerling, 34-aastane Richard Quirin, 35-aastane Heinrich Harm Heinck, 32-aastane Hermann Otto Neubauer ja 35-aastane Werner Thiel olid USAs elanud ja töötanud.

Saksamaal spiooniväljaõppe saanud Dasch ja Burger andsid end FBI-Ie üles koos 84 000 dollariga, mis oli nende sabotaažioperatsiooniks ette nähtud summa.

Pärast seda tabati ka ülejäänud mehed. FBI juhi J. Edgar Hooveri käsul toimus tabamisoperatsioon avaliku paanika ärahoidmiseks täieliku saladuskatte all.

Mehed anti kohtu alla ja mõisteti surma. Kuid president Franklin Roosevelt muutis Burgeri ja Daschi karistuse 30 aasta pikkuseks vangistuseks. 1948. aastal saadeti nad Saksamaale.

Ülejäänud kuus meest saadeti elektritoolile.

Saksamaa luure sai tagasilöögi ning Teise maailmasõja ajal enam sellist üritust ette ei võetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles