Iga neljas noor gröönlanna on teinud enesetapukatse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gröönimaal on noorte naiste enesetapukatsete arv väga kõrge. Fotol Ilulissati linn Lääne-Gröönimaal
Gröönimaal on noorte naiste enesetapukatsete arv väga kõrge. Fotol Ilulissati linn Lääne-Gröönimaal Foto: AFP / Scanpix

Taanis tehtud uurimus näitas, et iga neljas noor gröönlanna on teinud enesetapukatse.

Uuring näitas, et 25 protsenti 15-29-aastastest naistest on püüdnud endalt elu võtta, samas vanuses meeste hulgas oli neid 19 protsenti, kirjutab AFP.

Uuringut juhtinud professor Peter Bjerregårdi arvates võib nii kõrget enesetapukatsete määra osaliselt seletada õppimis- ja töövõimaluste puudusega saarel.

Uuringu jaoks intervjueeriti 2300 Gröönimaal elavat inimest.

Gröönimaa on üks kõige suuremate enesetappude arvuga piirkondi maailmas. 2005. aastal tehti 100 000 elaniku kohta 100 enesetappu, samas kui emamaal Taanis oli vastav arv 11,6.

Gröönimaa on Taani riigi koosseisu kuuluv omavalitsuslik ala. Gröönimaa on maailma suurim saar, mis asub Põhja-Ameerika mandrist kirdes, Põhja-Jäämere ja Atlandi ookeani vahel.

88% Gröönimaa elanikest on inuitid, 12% välismaalased, peamiselt taanlased.

Gröönimaa omakeelne nimi Kalaallit Nunaat tähendab grööni keeles «inimeste maad». Taanikeelne Grønland tähendab «rohelist maad», selle nime andsid maale sinna 10. sajandil elama asunud islandlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles