USA kreatsionistid esitasid teadussarja «Kosmos: aegruumi odüsseia» peale kaebuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kreatsionistid esitasid teadussarja «Kosmos: aegruumi odüsseia» peale kaebuse
USA kreatsionistid esitasid teadussarja «Kosmos: aegruumi odüsseia» peale kaebuse Foto: Youtube

USAs esitasid grupp kreatsioniste kaebuse teadlase Neil deGrasse Tysoni juhitava uue populaarse teadussarja «Kosmos: aegruumi odüsseia» peale.

Alates selle sarja eetrisse jõudmisest Foxi telekanalil, on see kreatsionistidele pinnuks silmas olnud, edastab Huffington Post.

Kreatsionistid nõuavad eetris selle saatega võrdset aega, kus nad saaksid oma vaateid maailmast ja kosmosest populariseerida.

Kreatsionist Danny Faulkner sõnas telesaates «The Janet Mefferd Show» esinedes, et 13-osaline «Odüsseia» pakub küll ametlikku teaduslikku nägemust kosmosest ja evolutsioonist, kuid jätab tähelepanuta kreatsionistide vaatenurga.

«Olin juba esimest osa vaadates šokeeritud, kus Tyson rääkis teadusest. Samas jäeti kaasamata ja mainimata kreatsionistlik vaade,» teatas Faulkner.

Kreatsionistid esitasid vastavasisulise kaebuse telekanalile Fox.

Tyson andis enne seda sarja uudistekanalile CNN intervjuu, öeldes et tuleb anda võimalus tutvustada erinevaid vaatenurki elule ja kosmosele.

Samas ta kritiseeris meediat, et seal kajastatakse viimasel ajal liialt neid teooriaid, mis on teaduslikult tõestatule risti vastupidised.

 «Meedia võib selles näha mõlemale poolele sõna andmist, kuid teadusele on see pigem takistuseks. Reegel on, et kui on mingi lugu, siis sellel on alati kaks osapoolt. Samas kui NASA räägib kerakujulisest Maast, siis oleks absurdne anda sõna neile, kes on lapiku Maa pooldajad,» selgitas Tyson.

Sarja «Kosmos: aegruumi odüsseia» näitavad telekanalid Fox ja National Geographic. Sarjas on jutuks eelkõige Maa asend meie Päikesesüsteemis ja universumis ning elu päritolu ja teke. Seal juttu ka Charles Darwini evolutsiooniteooriast, mis on just kreatsionistidele vastukarva.

Kreatsionism on õpetus, mille kohaselt on maailm ainujumala loodud ning maailm on noorem kui teaduslikult arvatakse. Piibliallikatele tuginedes püüavad kreatsionistid lükata ümber teaduslikke arusaamu kosmosest, evolutsioonist, geoloogiast ja ajaloost.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles