Video: Jeremy Clarksonit süüdistatakse rassismis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saates on Jeremy Clarksonit koos kaassaatejuhtide Richard Hammondi ja James Mayga näha Tais ehitamas oma varianti kuulsast Kwai jõe sillast
Saates on Jeremy Clarksonit koos kaassaatejuhtide Richard Hammondi ja James Mayga näha Tais ehitamas oma varianti kuulsast Kwai jõe sillast Foto: Youtube

Menusaate «Top Gear» saatejuhti Jeremy Clarksonit süüdistatakse rassistlikus kommentaaris sarja 21. hooaja lõpusaates.

Saates on Clarksonit koos kaassaatejuhtide Richard Hammondi ja James Mayga näha Tais ehitamas oma varianti kuulsast Kwai jõe sillast, edastab news.com.au.

Rassistlikus stseenis on näha Clarksonit ja Hammondit näha silla ühes otsas vaatamas, kuidas üks tailane liigub üle silla.

«See on meie jaoks tähtis moment. Sillal on ka üks kallak (slope),» lausus Clarkson.

Hammond vastab, et Clarksonil on õigus ja üks pool on tõesti kõrgem.

Inglise keele slängis kasutatakse sõna «slope» Kagu-Aasia päritolu inimeste solvanguna - pilusilm. 

Enamiku saadet vaadanute sõnul oli selline sõnademäng huvitav, kuid oli ka neid, kes seda Twitteris kritiseerisid.

«Tegemist oli rassistliku ning tailasi solvava väljendiga,» nenditi. Sama arvasid ka paljud tailased.

Kwai jõe silda tuntakse prantslase Pierre Boulle`i 1952. aasta romaanist «Sild üle Kwai jõe».

Raamat põhineb Teise maailmasõja ajal 1942. aastal aset leidnud tõsielulool, milles jaapanlaste kätte vangi langenud Briti sõdurid pandi ehitama läbi džungli Birma-Siiami raudteed, mis kannab ka Surmaraudtee nime. Raudteesild kulgeb ka üle Kwai jõe ja selle pikkus oli 415 kilomeetrit.  

Jaapanlased lootsid selle silla abil varustada oma vägesid Birmas. Seni ei ole teada, kui palju Briti sõdureid sillaehituses elu kaotas.

1957. aastal valmis Hollywoodis ka film «The Bridge on the River Kwai», milles mängisid peaosi William Holden, Jack Hawkins, Alec Guinness ja Sessue Hayakawa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles