Mulgid hakkavad esimest suurt pidu pidama

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi mehed on peoks valmis.
Mulgi mehed on peoks valmis. Foto: Kristel Habakukk

Laupäeval Karksis peetaval esimesel Mulgi laulu- ja tantsupeol esinevad peaaegu kõik Mulgimaal tegutsevad koorid ja tantsurühmad.


Peole oodatakse 850 osavõtjat ja umbes tuhandet pealtvaatajat ning seda võib kahtlemata pidada kõige rahvarohkemaks mulkide kokkutulekuks läbi aegade.

Rongkäik hakkab liikuma kell 17 Nuia keskplatsilt, pidu ise hakkab pihta Karksi lossimägedes kell 18.

«Esinejaid on kõigist 11 Mulgimaa omavalitsusest — esindatud on üheksa valda ja kaks linna,» rääkis Mulgi kultuuri instituudi juhatuse esimees Kristel Habakukk. «Pidu peetakse lossimägedes. Tegemist on ühe kontserdiga ning seal saab vaheldumisi näha nii tantsijaid kui lauljaid.»

Korraldajate kinnitusel pakub juba läbi ürgoru lossimägede poole liikuv rongkäik suurepärast vaatepilti.

«Mulgi riided on kolmevärvilised, seal on koos must, valge ja punane ning kindlasti tuleb ligi tuhandest rongkäigulisest kokku mõjus vaatepilt,» rääkis Habakukk. «Eks mulgiks olemine tähenda ka seda, et saad seda välja näidata. Peol osalevad tantsijad ja lauljad on uhked selle üle, et saava musta kuue või punase seeliku selga panna.»

Kontsert algab Eesti hümniga, mida esitab telesaatest «Eesti otsib superstaari» tuntuks saanud Jaanus Saago, kes elab Tarvastus. Hümn ongi ainus eestikeelne pala, mida peol kuulda saab — korraldajate kinnitust mööda on isegi tantsud mulgikeelsetele lugudele loodud.

«Vaatajaid ootame palju, kuid kindlasti mahuvad nad lossihoovi ära ning värava taha ei jää keegi,» rääkis Kristel Habakukk. «Katsume platsi peal ikka sõbralikult hakkama saada. Tegemist on ju esimese mulgikeelse peoga.»

Peale peokontserti algab sealsamas simman Untsakate ja kohalike pillimeeste saatel.

Korraldajad loodavad, et esimene pidu on pikema traditsiooni algus. Tõenäoliselt hakatakse Mulgi pidu pidama paariaastase intervalliga ning järgmine kord tuleb kas Tarvastus või Helme pool.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles