Algasid õudust ja ulmet täis päevad

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist „Black Devil Doll".
Kaader filmist „Black Devil Doll". Foto: http://www.blackdevildoll.com/

Reede, 23. aprilli õhtul avatud viiendal Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil (HÕFF) on esindatud 15 riiki kokku 30 filmiga, neist mitu on suurel ekraanil suisa esimest korda.

Festivali juhi Sten Saluveeri väitel on festivali olulisim sündmus Briti lavastaja Adam Masoni filmi „Siga" maailmaesilinastus, ent samuti on märkimist väärt Haapsalus jooksev Saksa thriller „Rauduksed" ning Prantsuse tõsielufilm „Prantsuse horrori uus laine".

Ometi ei pruugi publikul ainult lääne tegijaid kiita, sest festivalil saab näha ka kodumaist õudust: Tanel Ranna vampiirifilmis „Transfusioon" ja Robi Uppini „Rändajas".

Viienda Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali põhiprogramm koosneb üheksast mullu ja lausa tänavu valminud mängufilmist, millest Saluveer tõi veel omaette välja Kaug-Idast Habarovskist pärit alatihti näitamiskeelu all olnud ekstreemrežissööri Andrei Iskanovi ultravägivaldse sisu ja vormiga „Naelad" ja „Turisti".

Teine ports festivalifilme on pärit nimetatud Iskanoviga võrreldes diametraalselt vastassuunast - Prantsusmaalt. Et seekordse festivali huviorbiidis on Prantsuse õudusfilmide uus laine, on festivali üks erikülalisi sealtmailt: Prantsuse noor režissöör David Morley koos oma filmiga „Mutandid". Viimane on Saluveeri sõnul eelmise aasta edukamaid Prantsuse põnevusfilme.

Sellega seoses on asjakohane märkida, et Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival pole ainult raudsete närvidega vaatajatele, ürituse programmis on kaunishingedele passivaid linateoseid, musta komöödiat, animatsiooni ja ulmemuusikali.

HÕFFi programmi koostamise põhimõtteks on mitte näidata Hollywoodi peavoolu õudus- ja fantaasiafilme, vaid keskenduda sõltumatule ja art house horrorile, mis Eesti kino- ja videolevisse suure tõenäosusega kunagi ei jõua. Samuti moodustab olulise osa festivali programmist filmiajaloos kultusstaatuse omandanud režissööride ja filmide tutvustamine nn grindhouse ja double bill ajaloo puudumise tõttu.

Tähistamaks vääriliselt festivali viiendat sünnipäeva, paneb HÕFF rõhku Haapsalu linnaruumis toimuvatele eriüritustele: peamised neist festivali avamine filmiga „Hord" Haapsalu lossihoovis ning saja zombi paraad linna peatänaval.

Kõige täpsema ülevaate festivalil toimuvast leiab HÕFFi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles