Muuseumis röövitakse pruute

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„Meid kõiki on röövitud!” kõlab elukogenud naiste trööst filmis „Pruudirööv kirgiisia moodi”.
„Meid kõiki on röövitud!” kõlab elukogenud naiste trööst filmis „Pruudirööv kirgiisia moodi”. Foto: Pärnu uue kunsti muuseum

Pärnu uue kunsti muuseum on tavadele truu ja jätkab aprillis tõsielufilmide tasuta demonstreerimist. Reedeti kell 18 algavatel seanssidel linastuvad jürikuus antropoloogiateemalised, rituaalidele ja põlisrahvaste kommetele keskendunud dokumentaalfilmid.

Reedel, 9. aprillil kella kuuest õhtul jookseb muuseumi ekraanil Petr Lomi „Pruudirööv Kirgiisia moodi". Selles 52 minuti pikkuses linaloos toob tšehhi päritolu filmimees vaatajateni Aasias vaesemate meeste poolt agaralt pruugitava tava röövida endale naine.

Kui naisenäljas mehele käib pruudiluna tasumine üle jõu, pole Kesk-Aasia riikides ime, kui hommikul muretult kooliteele asunud tütarlaps on õhtul pruut, kelle ümber sagivad võhivõõrad inimesed.

Selle juures on pruudirööv praktiline ettevõtmine, kus asise meelega kehvikmehed ei priiska. Sageli arutatakse näppamistöö enne asja kallale asumist koos sugulastega põhjalikult läbi: milliste oskustega pruuti eelistada, kes saab operatsiooniks autot laenata, kuhu noorik elama panna.

Pärast röövi pikalt peitust ei mängita: uued sugulased annavad pruudi vanematele teada, mis nende tütrest on saanud, ja enamasti võtavad piiga omaksed "abieluettepaneku" nurisemata vastu - lörtsitud neiul Aasias tulevikku ei ole. Ja armastus - mis imeasi see veel on?

Nii et pilt, kus vanemad naised rahustavad toanurgas nuuksuvat ja vastupunnivat noorikut, on Kirgiisias päris igapäevane.

„Meid kõiki on röövitud!" kõlab elukogenud naiste trööst.

Film on eestikeelsete subtiitritega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles