Kapsapea, porgand, kaalikas ja peet on ju nii odavad ja isevalmistamine ei nõua erilist aega. Tervislikult ja säästlikult toitumiseks pole vaja niivõrd palju raha kui just teadmisi ja planeerimist.
Meie tervisele tähtsad toidukaubad, nagu piim, piimasaadused ja köögiviljad, on küllaltki odavad, ainult tuleb leida aega toidu valmistamiseks. Kodus tehtud toit on alati suurema toiteväärtusega kui poest ostetu ja ka tunduvalt taskukohasem.
Toit tööle kaasa aitab keha ja rahakotti
Kodus valmistatud toorsalat on vitamiini- ja mineaalainerikas ning sobib suurepäraselt ka karbiga tööle kaasa võtta. Samuti saab keedetud toiduainetest salatit koos paari täisteraleiva- või sepikuviiluga karpi pista. Ja sinna kõrvale sobib väikese termosega kuum jook.
"Juhtub, et valmistate õhtul perele köögiviljakotlette või pannkooke - võtke ülejäägid tööle kaasa (sobivad ka külmalt)," soovitab Luigela. Samas on tema sõnul tore ka kopsakas einevõileib kaasa teha. Leivale panna soovitab ta riivitud porgandit, salatilehti, maitserohelist, hapu- või värsket kurki, paprikat, juustu või kodujuustu, tükikest seapraadi ja muud sobivat. Sellise einevõileiva võib üle valada hapukoore või majoneesiga. Kastmeained saab ka eraldi kaasa võtta.
Hommikupuder on talvel eriti tähtis
Hommikusöök võiks olla süsivesikuterikas, sellest saab kiirelt energiat eduka tööpäeva alustamiseks. "Jättes hommikusöögi söömata, riskite oma tervisega, otsemaid langeb veresuhkru tase. Tulemuseks on unisus ja töövõime langus," hoiatab Luigela.
Külmal ajal on hommikupudrud väga olulised. Pudrusse võib lisada mitmesuguseid kuivaineid. Luigela sõnul oleks hea riivida sisse veel kas kõrvitsat, porgandit, kapsast või lisada hoopiski peotäis rosinaid. Nii saab hommikupuder toitainerikas ja energiat andev.