Tartu rahu on Pärnus uurida

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu rahuläbirääkimised detsembris 1919.
Tartu rahuläbirääkimised detsembris 1919. Foto: http://riigi.arhiiv.ee/naitus

Reede, 19. veebruari keskpäeval avatakse Pärnu uue kunsti muuseumis väljapanek „Tartu rahu 90".


Tartu rahu sõlmimise aastapäeva tähistamiseks riigiarhiivi koostatud näitus viib selle külastajad tagasi aega, mil 1920. aasta 2. veebruari ajalehtedest oli telegrammistiilis lugeda:

„Rahuleping pühapäeva öösel vastu esmaspäeva kell 12.47 min. alla kirjutatud. Venemaa tunnistab Eesti iseseisvust. Sõjakulud ja sõjakahjud jäävad tasumata. Vene kroonu varandus jääb Eestile. Venemaa annab Eestile 15 miljonit rubla kullas. Eestimaa ei vastuta Venemaa võlgade eest. Venemaa annab Eestimaalt äraviidud ja evakueeritud varandused tagasi. Kaubalepingute tegemisel saab Eesti Moskva raudtee kontsessiooni ja kontsessiooniõiguse 1 miljoni dessatini metsaala peale seitsmes Vene kubermangus."

Dokumentide ja fotode vahendusel annabki näitus ülevaate nii suure ajaloolise ja aegumatu riigiõigusliku tähtsusega rahulepingu sõlmimisest kui selle sätete ellurakendamisest.

Ekspositsiooni koostasid Eeri Kessel ja Tiit Noormets ning kujundas Tiiu Laur.

Näitus jääb Pärnu uue kunsti muuseumis avatuks 5. märtsini, näha saab näitust iga päev 9-20.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles