Koorid laulavad südamesse jõulurõõmu

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Noorte Meeskoor, dirigeerib peadirigent Andrus Siimon.
Virumaa Noorte Meeskoor, dirigeerib peadirigent Andrus Siimon. Foto: Aarne Mäe

Virumaa Poistekoori, Virumaa Noorte Meeskoori ja Virumaa Tütarlastekoori jõulukontserdid toovad kuulajale jõulurõõmu mõnusalt traditsioonilise, uudsete killukestega pikitud kavaga.


Virumaa maakondlikud koorid annavad sel aastal neli jõulukontserti: Virumaa Poistekoor ja Virumaa Noorte Meeskoor alustavad sarja 18. detsembril kell 11 Rakvere reaalgümnaasiumis ja kell 13 Rakvere gümnaasiumis.


Virumaa Tütarlastekoor liitub nendega 19. detsembril kell 18 Rakvere Kolmainu kirikus ja 20. detsembril kell 16 Kunda kirikus. Koore dirigeerivad Elo Forsel, Ly Ipsberg ja Andrus Siimon.

Inglihääl loob jõulutunde

Virumaa Noorte Meeskoori peadirigendi Andrus Siimoni sõnul kuuluvad tänavusse kontserdikavasse eelkõige armastatud jõululaulud, kuid kuulajat üllatatakse ka millegi uuega. "Eks me ikka jõulumeeleolu loome - nii endale kui kuulajale. Kava on põhiosas koostatud traditsioone järgides, aga on ka üht-teist uut repertuaaris," ütles Siimon.

Kooride direktor Ello Odraks ütles, et jõulukontserdilt ootab igaüks ikka "Ave Mariat" ja "Püha ööd". "Need meil ka kavas on," lubas Odraks.

Kolme koori jaoks kipub Kolmainu kirik pisut kitsaks jääma, aga häid lauljaid mahub sinna sellegipoolest palju, lauldakse nii ükshaaval kui kõik koos.

"Seekord tulevad kõigepealt laulma väikesed päkapikud," sõnas Odraks ja lisas, et väikesed poisid on jõulukontserdi õnnestumise nimel teinud tõsist tööd sügisest saadik.

"See on meile püha kohustus ja meeldiv töö. Ei kujuta ettegi sügist, kus me ei hakkaks septembris "Püha ööd" õppima. Siis ikka mõni uus pisike poiss küsib, kas juba on jõulud. Ongi, sest laul tahab harjutamist. Pärast uut aastat hakkame õppima muid laule," rääkis 19 aastat poistekoori direktorina tegutsenud Odraks.

Poiste esituses kõlab jõululaulude kõrval Cyrillus Kreegi "Mu süda, ärka üles" ning spirituaale ja gospelit. Virumaa Noorte Meeskoorilt, kel selja taga hiljutine suurepärast vastuvõttu leidnud kontsert Soomes kaljukirikus, saab kuulda laule "Ave Maria" ja "Jõulukellad" ning mitmesugust jõulumuusikat.

Virumaa Tütarlastekoori laulude hulka kuuluvad nii nende traditsiooniline jõululaul Mari Vihmandi "Jõuluaeg on tulemas" kui ka esimest korda ettekantav Cyrillus Kreegi "Ma tulen taevast ülevalt".

Kontserdi lõpetab "Püha öö". "Mõtlesime, et kuigi oleme seda kõige olulisemat jõululaulu laulnud kontserdi keskel ja alguses, laulame seekord kontserdi lõpus - las jääda helisema ja jõulutunnet looma väikese lapse puhas selge inglihääl," kõneles Odraks.

Kooride direktori sõnul on tänavune jõuluaeg maakondlikele kooridele kontsertiderohke ning kirikukontserti juba oodatakse.

"Enam ei küsita, kas poisid tänavu ka kirikus laulavad, vaid millal nad laulavad," rõõmustas Ello Odraks 13 aastat kestnud poistekoori jõuluaegsete kirikukontsertide kui traditsiooni kinnistumise üle.

Jõululaul igasse koori

Ello Odraksi arvates oleks väga vajalik, et jõuluajal laulaks jõululaule iga koor, olgu väike või suur.

"Oleks hea, kui kõik koorid saaksid oma tegevuse nii seada, et nad laulaksid jõululaule, sõna otseses mõttes jõululaule, mitte ükskõik mis laule jõulukontserdil.

Jõululaul on ju hoopis teistsugune kui tavalaul ja paneb selle väikese inimese hinge, kes oma heliseva inglihäälega laulab, teistsugusesse meeleollu ja olekusse kui teised laulud. Teiste laulude jaoks on teised kontserdid, neid võib igal ajal laulda, aga jõululaulu ei laula muul ajal kui jõulupühade paiku," arutles Ello Odraks.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles