Muuseumis näeb lähisugulaste elu

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lone Dröscher Nielsen oma hoolealusega.
Lone Dröscher Nielsen oma hoolealusega. Foto: Uue Kunsti Muuseum

Pärnu uue kunsti muuseumis tasuta näidatavate keskkonnafilmide sarjas linastub reedel, 27. novembril kell kuus õhtul Anna Katrin Nørgaardi 58 minuti pikkune „Mu elu koos orangutanidega".

Taani režisööri Borneo saarel üles võetud filmi keskne tegelane on sügaval ürgmetsas elav Lone Dröscher Nielsen, kes on pühendunud orangutanidele elukõbliku looduskeskkonna taastamisele.

Tragi naise ja tema loodud keskuses töötava 150 inimese hoole all on üle 600 orangutani, keda on varem peetud illegaalselt koduloomadena ja keda nüüd üritatakse õpetada jälle omapäi looduses hakkama saada.

Lone Dröscher Nielsen peab kusagilt hankima ka 1,2 miljonit eurot (18 miljonit krooni), vastasel juhul võib ta oma ülla ettevõtmise läbikukkunuks lugeda.

Orangutan ehk "metsa inimene" (orang tähendab malai keeles inimest või meest) on kuni poolteise meetri pikkune inimahv, kes elab 20-30 meetri kõrgusel puudevõrades, kus näsib noori lehti ja puuvilju. Ta on hästi suure käte siruulatusega (kuni 2,25 m ning üpris tugev loom. 96,4 protsenti orangutani geenidest on sarnased inimese omadega.

Parimatel aegadel võis Maal elada ühtekokku kuni pool miljonit orangutani, nüüd on neid kõige optimistlikumal hinnangul mõnikümmend tuhat, nii et nende kõrge intellektiga karismaatiliste olevuste arvukus on vähenenud alla kriitilise piiri.

Borneo saar, tuntud rohkem Kalimantani nime all, on Malai saarestiku suurim saar ning Gröönimaa ja Uus-Guinea järel kolmas maailmas.

Saarel asub kaks UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud rahvusparki: Kinabalu ja Gulung Mulu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles