Seal “Soul Live”

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seal “Soul Live”.
Seal “Soul Live”. Foto: Plaadi esikaas

Kuigi James Brown on surnud, elab soul edasi, ja kui Brown oli souli isa, on Seal raudselt souli poeg (vrdl Kalevipoeg, Klaveripoeg, oboeg). Seali helikandjas "Soul Live" sisaldub täpselt see, mida pealkiri lubab: head souli elavas esituses.


Seali lähenemine soulile on niisama laiapõhjaline kui Brownil. Seal suudab hingestatult laulda nii ballaade "It's a Man's World", "Kiss from a Rose" ja "I've been Loving You too Long" kui energilisemaid ja gruuvivamaid lugusid nagu "Here I Am (Come and Take Me)", "Crazy" või "Stand by Me".

Vana ikka oskab, midagi pole öelda. Live-esitus on ääretult puhas ja üliprofessionaalne nii instrumentaali kui vokaali poolest. Kõrvaklappidest kuulatuna täidab ära kogu keha juusteotstest varbaküünteni ja korteris kõlaritest kuulates muutub kogu kortermaja funky'iks.

Seali hääl on võimas, tundeline ja varjunditerohke. Ta suudab kõvasti sosistada ja õrnalt karjuda, saatjaks tummine taust torude, taustalaulu ja muu instrumentaariumiga, mis soulist souli teeb.

Seali populaarsust Eestis ei oska hinnata, seda näitaks ilmselt piletimüük, kui ta siia meelitada. Vähemalt sellest helikandjast jääva mulje alusel võib kindlalt väita, et tema laiv tuleks võimas ja enneolematu, vähem pseudotuntust, aga rohkelt fantastilist kõrgtasemel meelelahutust, mis on nii siiralt kuum, et kuivad eestlased põleksid seda kuuldes tuhaks.

"Soul Live" sisaldab põhimõtteliselt ainult teada-tuntud laule, olgu siis Seali enda, James Browni või kellegi kolmanda repertuaarist. Väga kuulsate laulude "If You don't Know Me by Now" ja "I Can't Stand the Rain" Seali-poolsed elavad tõlgendused ületavad mis tahes varasemaid versioone.

Seali muusika on hea veel selles mõttes, et vabalt annab teda kasutada liftimuusikana, sest see pole vähimalgi määral pealetükkiv või epateeriv. See on kompromissialdis nauding, mida Seali-poiss meile pakub ja mida tasub vastu võtta nii aktiiv- kui passiivtasandil. Väga hea plaat ja peale CD leidub karbis DVD, millele talletatud mõni kontserdihetk ja intervjuu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles