Vahur Kersna hakkab otsima silmapiirilt kadunud lähedasi

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Pealtnägijaga» kuulsaks saanud ja lõppenud telehooajal sarja «Täna õhtul...» juhtinud Vahur Kersna aitab sügisest inimestel kadunud lähedasi leida.
«Pealtnägijaga» kuulsaks saanud ja lõppenud telehooajal sarja «Täna õhtul...» juhtinud Vahur Kersna aitab sügisest inimestel kadunud lähedasi leida. Foto: Peeter Langovits

Teletoimetaja Iiris Saluri, kelle isa suri enne tema sündi ja kelle vanaema-vanaisa olid lahutanud, tahtis poolteist kümnendit tagasi hirmsasti näha, milline on tema isaisa.

Kord Tallinna sattudes võttis ta igavusest kätte pealinna telefoniraamatu, kust leidiski tuttava nime, ja helistas. Vastas naine, tema vanaisa uus kaasa. Paraku pidi Saluri temalt kuulma, et oli pisut hiljaks jäänud: vanaisa oli paar kuud tagasi surnud.



Sügisest jõuab Saluri toimetamisel ETV ekraanile uus, Hollandist pärit formaadile tuginev telesari «Sind otsides», mis teeb sedasama, mida tema tegi noorpõlves omal käel: aitab lähedasi inimesi, keda saatus on teineteisest eemale pillutanud, taas kokku viia. Kokkuviijaks saab kanali tipptegija Vahur Kersna.



Hingerahu andja

Iganädalase sarja produtsent Piret Priisaar seletas, et Kersna värbamine saatejuhiks oli endastmõistetav, sest ta on aastatega teeninud vaatajate silmis seesuguse usalduse, mis annab inimestele julguse tema jutule minna ja end talle avada.



Kersna märkis, et kadunute otsimine, olgu või Arizona kõrbest, ja nende kokkuviimine lähedastega saab olema äärmiselt emotsionaalne. Tal on endal lähedane sõber, kes ei ole oma tütart näinud juba kaks kümnendit, ning ta teab, kuidas see teda vaevab.



Teine tuttav, 22-aastane naine, oli alles paar nädalat tagasi saanud teada, et tema vanaisa on aserbaidžaani päritolu. Kersna sõnul oleks tal kindlasti huvi minna vanaisa kaugele maale otsima, et saada paremini aru oma temperamandist ja käitumisest.


«Inimese hingerahu seisukohalt on oluline,» väitis Kersna, «et ta teaks, kus on ta juured. Siis mõistab ta end paremini, saab luua endast tervikpildi.»



Ta viitab šamaanidele, kes kinnitavad, et oma juurteni jõudes on võimalik puuduv hingeosa tagasi tuua. «Muidu inimene tunneb, et ta pole terviklik, ja see mõjub kõigele ta elus,» lisas Kersna.


Raske katsumus

Toimetaja Saluri on veendunud, et kadunud lähedaste lugudest puudust ei tule, sest väga paljud kannavad mõtet kellestki sellisest oma südames, ent pole söandanud tema leidmiseks midagi ette võtta.



Aastate eest kuulis Saluri lugu isast, kes igatses kohutavalt taga oma tütart, ning otsustas siis aidata tal lapse üles leida. Leidiski, ehkki see oli tema sõnul emotsionaalselt raske katsumus, ja viis nad viimaks kokku.



Teinekord sattus Saluri kokku lastekodus üles kasvanud noormehega, kelle ema oli juba sünnitusmajas ära andnud. Ta aitas noorel mehel ema üles otsida. Aga kuna tol oli uus pere, ei soovinud ta äraantud last oma uude ellu.



Kersna soovib, et kõik otsinguretked, mille saate «Sind otsides» meeskond ette võtab, leiaksid õnneliku lõppu. Aga ta teab, nagu näitab Hollandi saatetegijate kogemus – ja nagu kinnitab Saluri juhtum kadunud vanaisaga –, pole happy end elus paraku tagatud.



Kõik, kes ihkavad silmapiirilt kadunud lähedasi (või ka endisi armastatuid, näiteks) saate «Sind otsides» vahendusel üles leida, saavad endast märku anda telefonil 512 2120 või meiliaadressil sindotsides@err.ee.



parimad tegijad

•    Saate «Sind otsides» juhi Vahur Kersna hinnangul moodustavad sarja tegijad ETV Dream Teami ehk unistuste meeskonna: režissöör Andres Lepasar, toimetaja Iiris Saluri, operaator Pelle Vellevoog, produtsent Piret Priisaar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles