11. juuni: Kodu, kallis kodu

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiananmeni väljak.
Tiananmeni väljak. Foto: Teet Roosaar

Kojusõit kujunes oodatust lihtsamaks. Uurides hosteli valvelauast, mis kell Pekingi raudteejaamast lennujaama bussid sõidavad, selgus, et lennujaama on võimalik ka metrooga minna. Ja meie, lollid, olime tulles bussi kasutanud, sest just nii soovitati hosteli koduleheküljel.


Enamik turiste huvitavaid kohti asub Pekingi metroo teise ringliini ääres. Sealt ümber istudes kulub kümmekond minutit ja 25 jüaani, et lennujaama jõuda. Buss sõidab lennujaamast raudteejaama ligi tunni.



Pekingi lennujaam on kommunistliku riigi visiitkaart. Lõhnastatud ja istumispaberitega väljakäigud, tagasihoidlike müüjatega firmakauplused, puhtus, mugavus ja suurejoonelisus. Tasuta internetiühendust pole, samuti võimalust mobiili laadida.



Sõit Pekingist Helsingisse kestis kaheksa tundi. Et Hiina aeg on meie omast viis tundi ees, jääb mulje, nagu läheks ajas vaid kolm tundi edasi.



Toll meie vastu huvi ei tundnud. Pagasisse antud kiletatud seljakotid olid küll veidi räsida saanud, kuid kõik oli alles. Ainsa veidrusena jäi meelde see, et Helsingi lennujaama turvateenistus otsustas millegipärast Pekingi lennukist võetud veepudeli konfiskeerida, kuigi meil oli jätkulend.



Muide, tasuta internetiühendust ei pakuta ka Helsingi lennujaama selles osas, kust Tallinna lennukid väljuvad. Kui Hiina sõitsime, oli see Pekingi lennu terminalis olemas.



Tallinnas oli harjumatu siinsete hindadega kohaneda. Bussijaama kohvikus küsiti 18 krooni pooleliitrise kokapudeli eest. Naise tuttav rääkis jälle, et siin on kõik väga odav: tema maksnud Kopenhaageni lennujaamas burgeri eest ligi kakssada krooni.



Meie Hiina-sõidu kulud olid inimese kohta ligi 15 000 krooni. 6000 maksid Tallinna-Pekingi-Tallinna lennukipiletid, 800 viisa. Veidi üle 8000 kulus kohapeal, peamiselt majutusele (Pekingis 350, väljaspool 200-250 kr öö), transpordile (1200 km rongisõit 500 kr) ja vaatamisväärsustele (kuni 200 kr pilet).



Kui te natuke mõtlete, siis see on nädalase Kreeka-reisi hind. Valik, kas minna reisibüroosse või osta Lonely Planet, tuleb langetada endal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles