Austraaliast avastati uus segakeel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalias avastati uus segakeel. Fotol Austraalia põliselanikud
Austraalias avastati uus segakeel. Fotol Austraalia põliselanikud Foto: SCANPIX

USA Michingani ülikooli keeleteadlased avastasid Põhja-Austraaliast uue keele, mis koosneb inglise keelest, Krioli keelest ja veel mitmest kohalikust dialektist.

Uus keel sai inglise keelse nimetuse Light Warlpiri ning seda räägib Austraalia Põhjaterritooriumil umbes 600 inimest, edastab Live Science.

Keeleuurija Carmel O`Shanessy sõnul on Light Walpiri segakeel, sest selles on mitu keelekomponenti.

Esmalt traditsionaalne Warlpiri keel, mida räägib Tanami kõrbe piirkonnas elavad 6000 põliselanikku, siis inglise keelel põhinev Kriol, mida räägivad põliselanikud mitmel pool Austraalias ning riigikeel inglise keel.

«Huvitavaks nüansiks on asjaolu, et uue keele verbid pärinevad inglise või Krioli keelest, ülejäänud grammatilised elemendid aga Warlpirist,» selgitas O´Shanessy.

Teadlane lisas, et inglise keeles on lause grammatika kindel. Ta tõi näitena lause «Mary saw Jim» (Mary nägi Jimi). Warlpiri keeles ei oma sõnade järjekord tähtsust, lauset saab muuta sufiksite ehk järelliidete abil, mis lisatakse nimisõnale.

«Light Warlpiri keeles on osa pärit inglise keelest ja osa Krioli keelest, kuid sufiksid pärinevad Warlpirist,» selgitas keeleteadlane.

Veel on uues keeles sõnavormid, mis väljendavad korraga nii olevikku kui minevikku, kuid mitte tulevikku.

«Sellist keelestruktuuri ei ole üheski teises keeles, mis on uue keele aluseks. Selle tõttu võib Light Warlpirit pidada uueks keeleks,» lausus O´Shannessy.

O ´Shannessy avastas uue keele, kui ta töötas Austraalia Põhjaterritooriumil ühes koolis.

Ta pani tähele, et lapsed kõnelevad kummalist segakeelt.

«Kui ma kuulsin seda keelt, siis tekkis huvi ja otsustasin seda uurida. Salvestasin laste rääkimist ja avastasin huvitava keelesüsteemi,» selgita teadlane.

O´Shannessy sõnul hakkas Light Warlpiri keel tekkima millalgi 1970. – 1980. aastatel.

«Keele lõid inimese, kes lastena hakkasid keeli omavahel segama. Nüüdseks on nad 30. eluaastate keskpaigas. Nad andsid uue keele edasi oma lastele, kes võivad selle edasi anda uuele generatsioonile,» nentis uurija.

O´Shannessy lisas, et maailmas on segakeeled üsna levinud, kuid sellised nagu on seda Light Warlpiri, on väga vähe.

Ebatavalised segakeeled on veel näiteks Gurindji Kriol, mis koosneb Kriolist ja traditsioonilisest Gurindji´st. USA-Kanada piiril aga räägitakse keelt Michif, mis koosneb Cree indiaanlaste keelest ja Métis prantsuse keelest, mis on Kanada prantsuse keele üks dialekte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles