Paapua Uus-Guineast leiti 50 uut liiki

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkroheline suurte silmadega konn
Erkroheline suurte silmadega konn Foto: AP / Scanpix

Looduskeskkonna kaitsega tegeleva organisatsiooni Consevrvation International teadlased leidsid Paapua Uus-Guineast 50 uut liiki.

Kauges mäestikupiirkonnas asuvast džunglist leiti näiteks erkroheline ebatavaliselt suurte silmadega konn, hüppav ämblik ja triibuline geko, kirjutab AP.

Teadlased tõid möödunud aasta augustis toimunud ekspeditsioonilt kaasa üle 600 näidise, mille uurimine näitas, et tegemist on paljude uute senitundmatute liikidega.

Teadlaste sõnul puudusid nende liikide kohta varasemad kirjalikud andmed. Varem ei oldud kirjeldatud näiteks pruuni nahaga ja sirtsuva häälega konni ning telefonihelinat meenutava häälega konni.

Ka ei ole teaduskirjandusest läbi käinud andmeid roheliselt helendavate hüppavate ämblike ja väikeste pruunide ning väga karvaste ämblike kohta.

«Meie leiud on imelised. Kui mõelda, et leidsime nii palju uusi liike, siis võib arvata, et seal on veel palju sellist, mida me ei tea ega tunne,» lausus ekspeditsioonil osalenud Steve Richards.

Zooloog Craig Franklini arvates olid uued konnaliigid kõige tähtsamad leiud.

«Need konnad on oma keskkonna bioindikaatorid. Kui keskkonnas on probleeme või see on saastatud, siis hakkab konnade arvukus vähenema,» selgitas Franklin.

Montclairi ülikooli antropoloog William Thomas dokumenteeris ka kohaliku Hewa hõimu elu-olu. See hõim tegi teadlastega koostööd, andes oma elukeskkonna kohta informatsiooni.

«Kohalikud hõimud on sajandeid samade tavade järgi elanud. Nad tunnevad oma keskkonda ülihästi. Nad teavad loodusest väga palju ja meil oli neilt selle tõttu palju õppida,» lausus Thomas.

Conservation International plaanib Paapua Uus-Guineasse teha veel kolm uurimisekspeditsiooni, lootes leida veel uusi liike.

«Enamik meist elab linnatingimustes ning loodusesse satub harva. Uued liigid olgu meile meeldetuletuseks kui vähe me ümbritsevast maailmast teame,» lisas Thomas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles