Arheoloogid leidsid Richard III matmispaigaks olnud kiriku jäänused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard III portree, mis pärineb 16. sajandist
Richard III portree, mis pärineb 16. sajandist Foto: SCANPIX

Suurbritannia arheoloogid alustasid augustis Leicesteris asuva parkimisplatsil väljakavamisi, lootes leida Inglise kuninga Richard III hauakohta.

Teada on, et kuningas maeti kunagi selles paigas olnud kloostri kirikusse 1485. aastal, edastab Yahoo News.

«Senised väljakaevamised on näidanud, et oleme leidnud paiga, kus kunagi asus frantsiskaani munkade klooster. See tähendab, et oleme ületanud esimese takistuse oma uuringute teel,» sõnas juhtivarheoloog Richard Buckley.

Buckley ja ta kolleegid alustasid kloostrikiriku otsimist 25. augustil. Nende eesmärgiks on kindlaks teha Rooside sõjas hukkunud kuninga Richard III matmispaik.

Richard III tegi kuulsa kuninga sajand hiljem näitekirjanik William Shakespeare.

Pärast hukkumist Bosworthi lahingus toodi Richard III surnukeha Leicesteri ja maeti seal asunud kloostri kirikusse.

Arheoloogide uuringud näitasid, et kirik ja kuninga tõenäoline matmispaik asub Leicestri linnanõukogu parkimisplatsi alal.

Arheoloogid leidsid mustrilisi põrandaplaate, keskaegse katusekivi ning teisi ehitusfragmente.

Päevavalgele ilmusid ka ehitise müüriosad.

«Jõudsime kahe meetri laiuse põhja-lõuna suunas kulgenud käiku, millel oli plaatidest põrand. Arvame, et see oli kloostri üks ristikäikudest. Idas läände kulgeb samasugune käik, mille laius on viis meetrit. Ka sel oli plaatidest põrand,» teatas Buckley.

Ta lisas, et alalt leiti veel teiste ehitiste alusmüüre. Müüride paksus ulatus viie meetrini.

Arheoloogid kahtlustavad, et leitud paks müür on kloostrikiriku lõunamüüri osa. Edasine väljakaevamine paljastas, et paks müür kulgeb põhja suunas, kus ühineb teise müüriga.

«Müüride paksus, ehitise asend ning keskaegsete põrandaplaatide leidmine viitab sellele, et tegemist on frantsiskaanlaste kloostri jäänustega,» lisas arheoloog.

Arheoloogid püüavad leida üles paiga, kus kunagi asus kloostrikiriku altar ja kooriosa.

Ajalooallikates on märgitud, et Richard III maeti altari ette.

Kui kuninga jäänused leitakse, siis maetakse need ümber Leicesteri katedraali.

«Kui me Richard III siiski ei leia, võime end õnnitleda, et leidsime neli sajandit kadunud olnud kloostri ja kiriku asupaiga,» nentis Buckley.

Richard III (2. oktoober 1452 – 22. august 1485) oli Inglise kuningas vaid kaks aastat, alates 1483. aastast kuni oma surmani 1485. aastal.

Ta oli Plantageneti dünastia viimane esindaja, pärast tema surma said Inglise troonile Tudorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles