Öised ratturite kambasõidud koguvad massi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tour d'ÖÖ Tallinn
Tour d'ÖÖ Tallinn Foto: Jaanus Ree

Enam kui 300 linnas üle maailma toimuvad critical mass spontaansed kambaviisilised jalgrattasõidud on jõudnud ka Eestisse - suvehooajal toimub ligikaudu korra kuus poolsalajane omaalgatuslik linnaratturite öösõit Tour d'ÖÖ Tallinn.

Viimane sõit toimus 2. augustil, tuues tänavatele ilusat õhtut nautima koguni üle 760 ratturi. Ka nii mõndagi prominenti on nähtud öistel rattapelotonidel aega veetmas. Geriljamaiguliste öösõitude ühe «karjusena» tegutseb NO99 teatri näitleja Rasmus Kaljujärv. Eelmisel korral aitas Tour d'ÖÖ sõidu rahvarekordit purustada ka kõmuline paarike Mihkel Raud ja Liina Vahter, kes vurasid rattakolonnis romantilisel tandemrattal.

Süsteem käib nii: rahvamass koguneb kindlal ajal kindlas kohas, kus loetakse kõikidele sõitjatele sõnad peale (hoiame ühte sõiduritta, esimesest karjusest mööda sõita ei tohi ning üksteisest mööda kimada ka mitte). Sealt edasi hakkab peoloton liikuma, kusjuures täpne marsruut on sõitjatele üllatuseks. Sõit kulgeb mööda sõiduteid, kus pelotoni «karjused» vajalikes kohtades liiklust tõkestavad, et ratturite kolonn ohutult mööda lasta.

«Sellised üritused aitavad jalgrattureid koondada, julgustada ning seeläbi nende hulka suurendada,» põhjendas Tour d'ÖÖ Tallinn sõitude mõtet üks eestvedajatest Risto Kalmre. «Tallinna sõitudel on aga peale möödakäijate ja iseendi lõbustamise ning autojuhtide viisakuse proovilepaneku eesmärgiks kinnistada ka rattaga liiklemise ohutusreegleid – alates tuledest ning lõpetades suunanäitamistega. Ennekõike aga tahame näidata, et linnaratturid on olemas, neid on palju ning nad ei anna alla enne kui kui rattaga sõitmisest saab linnaliikluses igapäevane ja teretulnud nähtus.»

Uus sõit leiab aset juba täna, algusega kell 21 Tornide väljakult. Marsruut on - nagu kombeks saanud - salajane. Sõit triumfeerib sedakorda Noblessneri kvartalis, kus ootab ees augustikuine Mutant Disco pidu.
 

Tour d'ÖÖ Tallinn VII from Henno Luts on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles