Prantsuse tapmistes kahtlustatav karjus: olen Al-Qaeda!

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohammed Merah
Mohammed Merah Foto: SCANPIX

Prantsusmaal seitse inimest tapnud Alžeeria juurtega Mohammed Merah ei olnud klassikaline jihadist, sest talle meeldisid kiired autod, mootorrattad ja jalgpall.

Samas on teada, et tema suureks eeskujuks oli terrorirühmitus Al-Qaeda, edastab AFP.

USAs oli Merah pandud lennukeelu nimekirja ehk ta ei tohtinud lennata USAsse. USA on nüüd esitanud küsimuse, miks Prantsusmaa selgetest märkidest hoolimata oma riigi kodanikku tõsiseks julgeolekuriskiks ei pidanud.

Teada on, et Prantsuse luure jälgis Merah`d põhjusel, et mees käis mitu korda Afganistanis. Ta kuulati üle, kuid ta väitis, et oli seal turismireisil.

Kaks aastat tagasi sundis Merah ühte alaealist oma korteris vaatama Al-Qaedat ülistavaid videoid. Merah` ema sai asja jälile ja teatas politseile.

Siis tõmbas Merah selga sõdurivormi ning läks oma ema maja juurde, kus karjus, et ta on Al-Qaeda. Politsei ei takistanud mees.

Merah` advokaat Christian Etelin kirjeldas oma klienti kui tasast ja viisakat inimest, kes ei paista välja nagu terrorismifanaatik.

Eteli sõnul on siiski märke noormehe psüühika kahestumise kohta.

Merah` vend Abdelkader on samuti Prantsusmaa luure ohtlike isikute nimekirjas, kuna ta kuulub Toulouse`i islamistlikku äärmusrühmitusse. Politsei arreteeris Abdelkaderi, kuid talle ei ole esitatud süüdistust.

Mitmed Prantsuse poliitikud süüdistasid politseid ja luuret lohakuses ja küsisid, miks juba varem Merah` suhtes midagi ette ei võetud. Imestati, et miks varem väikekuritegudega vahele jäänud Merah sai relvi osta, ilma et keegi oleks seda kahtlaseks pidanud.

Merah tulistas teda arreteerida püüdnud politseid Kalašnikovi automaadist kui ka püstolkuulipildujast. Lõpuks hukkus tapjaks peetav politsei kuulide all.

Prantsuse siseminister Claudet Geant kaitses Prantsuse luuret DCRId, öeldes, et äärmusrühmitustesse kuulumine ei anna veel õigust kedagi kohtu alla anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles