Norra firma kontrollib töötajate WC kasutust alarmsüsteemi abil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra kõnekeskuse töötajad protestivad  WC alarmsüsteemi vastu
Norra kõnekeskuse töötajad protestivad WC alarmsüsteemi vastu Foto: SCANPIX

Norra kindlustusfirma DNB kõnekeskuse töötajad on vastu süsteemile, mis nende WCs olemise ja muude isiklike vajaduste tarbeks kulutatavat aega kontrollib.

Kõrgtehnoloogiline jälgimissüsteem käivitab alarmi, kui töötaja on päeva jooksul üle kaheksa minuti WCs olnud, edastab The Telegraph.

Ülemused saavad kohe info, kui töötajad on oma töökohast ära kauem, kui lubatud on.

Ametiühingud ja töökoha esindajad nimetasid seda süsteemi inimõiguste rikkumiseks.

Norras kodanike privaatsuse tagamist jälgiv organisatsioon Datatilsynet kirjutas DNBle, et nende jälgimissüsteem on privaatsusesse tungimine.

«Igal töötajal on erinevad vajadused. See jälgimissüsteem kahjustab tööl olemise ajal nende töötajate kodaniku- ja töötajateõigusi,» selgitati kirjas.

Lisati, et töötajate WC külastamise, sigaretipauside, isiklike kõnede ja teiste isiklike vajaduste piiramine kaheksa minutini päevas on ebaõiglane ja inimeste privaatsust takistav.

DNB esindaja kaitses firmat, selgitades et süsteem kehtestati klientide paremat teenindamist silmas pidades.

Norra firma on ka varem äärmuslike meetmetega silma paistnud.

Möödunud aastal teati ühest firmast, mis nõudis viljakas eas naistelt menstruatsiooni ajal punase käevõru kandmist. Käevõru on märgiks, et naised tohivad siis rohkem tualetti külastada.

Teises firmas aga pääses WC-sse vaid uksekaardiga. Salvestati nii sisenemise, sees olemise kui ka väljumise aeg.

«Tegemist on töökohtade ekstreemjuhtumitega, mis ei ole välja mõeldud, vaid tõelised. Naiste menstruatsiooniperioodi jälgimine ning siis sagedama WC külastamise lubamine on väga alandav. Oleme saanud vastavaid kaebusi igal aastal töötajatelt aina enam,» lausus Norra töötajate töökoha olukorrdadega tegelev ombudsman Björn Erik Thon.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles