Video: kalad kasutavad kive tööriistadena?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalad kasutavad kive tööriistadena?
Kalad kasutavad kive tööriistadena? Foto: SCANPIX

USA California ülikooli teadlane Giacomo Bernardi tegi video, mis tõendab, et kalad kasutavad kive tööriistadena.

Evolutsioonibioloog Bernardi tegi selle video 2009. aastal Palau vetes, edastab Discovery News.

Videol on näha  Choerodon anchorago liigi kala näha ookeanipõhjast merekarpi välja kaevamas ning seda siis suus kandmas kivile. Järgmisena viskab kala merekarpi niikaua vastu kivi kui see katki läheb.

Tegemist olevat tehnikaga, mida kalad pidevalt kasutavad. Samas on see erakordne, kuna kaladel puuduvad jäsemed.

«Videol nähtav on väga huvitav. Kala kaevab liivas, et merekarpi kätte saada, siis ujub ta sellega üsna pikka aega, leidmaks sobiva koha, kus see katki teha. See nõuab planeerimist, kuna teguviisil on mitu astet. Kala jaoks võib see üsna suur ettevõtmine olla,» lausus uurija.

Oletatakse, et kalade tööriistade kasutamisoskus on üsna laiahaardeline. Alates 1990. aastatest on mitu sellist juhtumit dokumenteeritud.

Bernardi sõnul on Choerodon anchorago kalad väga uudishimulikud. Nad on karnivoorid ning tunnevad hästi lõhnu ning näevad väga hästi.

Bernardi arvates võib kaladel veel mingi tööriistade kasutamisviis olla, mida siiani ei ole avastatud.

Kunagi arvati, et tööriistu osakavad kasutada vaid inimesed. 1960. aastatel aga pandi tähele, et sama teevad ka šimpansid. Hilisemad uuringud on näidanud, et tööriistu oskavad kasutada ka linnud, delfiinid ja elevandid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles