Mart Ummelas: Eestist on saanud Berlusconi moodi riik

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Ummelas
Mart Ummelas Foto: Peeter Langovits

Mart Ummelas hakkab sellest nädalast tööle Tallinna Televisiooni peatoimetajana. Ummelase sõnul on TTV-d vaja ainuüksi seetõttu, et Eesti ajakirjandus on täna monopoliseerunud, mis kujutab selget ohtu sõna- ja mõttevabadusele.

«Eestis on praegu demokraatia kriis, ja kahjuks on see tekkinud monopoliseerunud ajakirjanduse abiga,» ütles intervjuus ajalehele Pealinn Mart Ummelas.

«Eestis on saanud Berlusconi moodi riik, kus teatud grupeering haarab kogu meedia enda kätte ja selle kaudu suunab ja manipuleerib kogu ühiskonda,» ütleb Ummelas.

TTV uue peatoimetaja hinnangul pole viimastel aastatel Eestis enam üldse olnud argumenteeritud võimukriitikat.

«Sisuliselt ei vaidlustanud majanduskriisi ajal meedia tõsiselt ju ühtegi riigi ega valitsuse otsust – ei maksude tõstmist, ei äärmuslikke kokkuhoiumeetmeid jne., » ütles Ummelas, kelle sõnul räägitakse vähe ka riigiasutuste parteistamisest.

«Pole ime, et kui Tallinn jääb võimuparteide kontrolli alt välja, tekitab see ärritust, et vähemalt üks piirkond jääb välja sellest Eestis valitsevast totaalsest võimujaotusest. Eestis on tegelikult ju demokraatia kriis, et niisugune olukord on üldse tekkinud. See on tekkinud kahjuks ajakirjanduse kaasabil ja seni vaid süvenenud.»

Ummelase sõnul on Tallinna TV-d vaja ainuüksi seetõttu, et Eesti ajakirjandus on täna ülimalt monopoliseerunud, mis kujutab selget ohtu sõna- ja mõttevabadusele ja demokraatiale. Kaks meediakontserni (Eesti Meedia, mida Eestis juhib Mart Kadastik ja Ekspress Grupp, mille suuromanik on Hans H. Luik) on Eesti meedia sisuliselt monopoliseerinud.

«Need kaks on aga lisaks veel omavahel loonud ühisettevõtte ehk sisuliselt turu omavahel ära jaganud, mis on Euroopa mõistes täiesti vastuvõetamatu. See on juba Berlusconi moodi riik, kus teatud grupeering haarab kogu meedia enda kätte ja selle kaudu suunab ja manipuleerib kogu ühiskonda,» lausus Ummelas.

Paljud ajakirjanikud lausa loevad täna ülemuste silmist, mida tuleb öelda või kirjutada, leiab Ummelas. «Näiteks vaadake, kuidas on minu endises Vikerraadios tehtud saadet «Peaministri tund». Seal Ansip ju dikteerib sisuliselt kogu seda saadet. Vabandage väga, aga peaministrit esitatakse iga kuu riigi raadioeetris täna täiesti kriitikavabalt. Meedia lülitab täna teatud ühiskonnakihid avalikust arvamusest lihtsalt välja. Meil on sisuliselt vaid kaks ja pool erakonda, kellega meedia arvestab – üks suur ja siis kaks sellist, keda võib aeg-ajalt lasta eetrisse.»

Uue peatoimetaja sõnul peaks Tallinna Televisioon lõhkuma ajakirjanduse monopoliseeritust ja looma juurde ühiskondlik-poliitilist arvamuste paljusust. «Igatahes mina tahaksin küll seda, et vähemasti linnaelu küsimustes, aga ka linna kui omavalitsuse ja riigi suhetes kujuneks arukas diskussioon. Loodan et kõik poliitilised ja muud arvamusgrupid on valmis ausaks dialoogiks,» lausus Ummelas.

Ummelase eesmärk on muuta TTV Tallinna rahvale tähtsaks, oluliseks ja huvitavaks kanaliks. «Tahaksin kujundada programmi paremaks tervikuks, samuti peaksid uudised olema programmis tähtsamal kohal ja operatiivsemad. Kindlasti tahaksin, et kavas oleks rohkem esindatud arutelusaated – räägiksid linnakodanikud, eksperdid jpt ehk võimalikult lai ring inimesi. Riik võtab omavalitsustelt pidevalt ära maksutulusid ja on väga palju konfliktikohti, mida oleks vaja lahti rääkida. Ka riigi esindajad peaksid oma seisukohti TTV-s esitama,» rääkis Ummelas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles