Isa kaotas kontakti Osama bin Ladeniga abiellunud tütrega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahmed Abdul-Fattah al-Saad
Ahmed Abdul-Fattah al-Saad Foto: SCANPIX

Jeemeni päritolu Ahmed Abdul-Fattah al-Saadi sõnul oli ta sunnitud andma oma tütre maailma esiterroristile Osama bin Ladenile naiseks, kui tütar Amal oli 18-aastane.

Amal al-Saad õppis mosleminaiste ülikoolis, kus tema üheks õppejõuks oli bin Ladeni sõjalise nõuniku Rashad Mohammed Saeedi abikaasa, kirjutab Reuters.

Naise ülesandeks oli bin Ladenile leida sobiv naisekandidaat jeemenlannade seast.

«Esmalt öeldi mulle, et tegemist on Pakistani ärimehega. Mina nõudsin selle mehe kohta siiski rohkem informatsiooni,» meenutas isa.

Al-Saadi sõnul ei teadnud tal tollal bin Ladeni tegevuse kohta muud, kui et ta võitles Afganistanis Nõukogude Liidu okupantide vastu.

Jeemenlase kinnitusel oli ta abielu vastu, kui ta sai teada, et ta tütart kosib Osama bin Laden. Kuid bin Laden ei andnud alla ja lõpuks andis jeemenlane oma loa, kuna ka tütar oli selle abieluga nõus.

Isa kinnitusel ei pakutud talle tütre eest raha ning ta ei kohtunud ka bin Ladeniga. Kõik toimus vahendajate kaudu. Amal al-Saad sõitis 1999. aastal koos meessoost pereliikmetega Afganistani, kus ta bin Ladeniga paari pandi.

Pärast 2001. aasta terrorirünnakuid kaotas isa tütrega kontakti. Enne seda sai ta teada, et tütar on lapse ilmale toonud. Väike tüdruk sai nimeks Safia.

«Me ei teadnud enne Osama bin Ladeni surma, kus me tütar on, kuidas tal läheb ning mitu last tal on,» lisas isa.

Ahmed Abdul-Fattah al-Saadi kinnitusel ei ole nende perel ega nende tütrel mitte midagi tegemist terrorirühmituse al-Qaedaga.

«Mu tütar oli lihtsalt Osama bin Ladeni abikaasa ja mitte midagi rohkemat. Ta ei ole mitte milleski süüdi,» on isa veendunud.

Selle Jeemeni perekonna teiste liikmete kinnitusel oli Amal läbinisti moslem ning võimeline oma mehe eest elu andma.

Väidetavalt olevat Osama bin Laden talle soovitanud koos lastega Jeemenisse sõita, kui olukord keerulisemaks muutus. Naine olevat keeldunud ja öelnud, et sureb koos mehega nagu märter.

Sugulased kirjeldasid Alam al-Saadi auahne ja konservatiivse naisena, kes tahtis jääda ajalukku «maailma kuulsaima mehe» abikaasana.

Amal al-Saad oli  üks Osama bin Ladeni viiest naisest. Ta sai bin Ladeni tapmismissiooni ajal jalga haavata. Pärast seda ta arreteeriti ning oli Pakistani võimude käes, enne kui ta USAle ülekuulamiseks anti.

Isa sõnul teeb ta nüüd kõik, et oma 29-aastast tütart ja tema lapsi Jeemenisse tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles