Kuidas sattus Uus-Meremaa lennuvõimetu lind Venemaa parki?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa lennuvõimetu lind kiivi
Uus-Meremaa lennuvõimetu lind kiivi Foto: Wikipedia.org

Venemaal Musta mere äärse Sotši pargist leiti jalutamas Uus-Meremaa lennuvõimetu lind kiivi (Apteryx).

Vene looduskaitsjatel ei ole aimugi, kuidas see lind oma kodust 16 000 kilomeetri kaugusele jõudis, kirjutab abc.net.au.

Kiivid on Uus-Meremaal ohustatud liiki kuuluvad linnud.

Sotši zooloogi Jelena Vladimirovna sõnul oli lind sadama juures asuvas pargis. Ametnike arvates võis lind sattuda kruiisilaevale, mis Sotšis peatuse tegi.

Vene ametnike kinnitusel Sotšis peatuvaid laevu kontrollitakse. Samas ei viita mingi asi, et see lind just Uus-Meremaalt Venemaale jõudis.

Politsei uurib võimalust, et lind on salaja riiki smugeldatud.

Uus-Meremaa Queenstowni kiivide pargi asejuhi Paul Kavanaghi kinnitusel ei ole nendeni jõudnud infot, et mustal turul oleks kunagi kiivisid müüdud.

«Tegemist on väga kummalise looga. Kiivid on öise eluviisiga linnud ning väga arad. Nad ei anna end inimestele kergelt kätte,» lisas Kavanagh.

Uus-Meremaa looduskaitsjad kontakteerusid Venemaa vastava ametkonnaga, et kiivi müsteerium lahendada.

Samuti rõhutati, et kiivide toitumine on väga spetsiifiline ning nad on kliimamuutuse suhtes tundlikud.

Kiivi on Uus-Meremaa vapilind ning need linnud on kaitse all. Arvatakse, et neid on umbes 72 000 isendit.

Nende arvukus hakkas kahanema pärast eurooplastest uusasunike saabumist Uus-Meremaale. Nad said lihtsaks saagiks kaasa toodud imetajatele.

Väljapool Uus-Meremaad on vaid 13 maailma loomaaias kiivi. Sotšile kõige lähem loomaaed, kus on kiivi, asub Saksamaal Berliinis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles