Prints Philip oskab nalja teha ega karda olla irooniline

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Philip
Prints Philip Foto: Royalty/Scanpix

Buckinghami palee teatas täna, et kuninganna Elizabeth II abikaasa, prints Philip tõmbub alates septembrist avalikust elust tagasi ega osale enam kuningakoja esindajana ametlikel sündmustel.

95-aastane prints osales aastate jooksul tuhandetel sündmustel, külastas mitmeid riike ja avas mälestussambaid ja üritusi, tehes seda talle omases võtmes, kust ei puudunud ka huumor.

Prints Philip
Prints Philip Foto: David Wimsett/Scanpix

Briti meedia ja Youtube’i videote kohaselt on printsil hea huumorimeel, ta oskab selle abil tuua elevust ka igavatesse sündmustesse ja kokkusaamistesse.

Prints on nalja visanud maailma mitme meelelahutusstaari arvelt, nende hulka kuuluvad näiteks Tom Jones ja Elton John, kuid kui keegi või midagi on talle väga närvidele käinud, ei ole ta kartnud iroonilist kommentaari kuuldavale tuua.

Kuninganna Elizabeth ll ja prints Philip
Kuninganna Elizabeth ll ja prints Philip Foto: ANWAR HUSSEIN COLLECTION/SIPA/ANWAR HUSSEIN COLLECTION/SIPA/Scanpix
Carla Bruni ja prints Philip, kaugemal Nicolas Sarkozy
Carla Bruni ja prints Philip, kaugemal Nicolas Sarkozy Foto: nationalpictures.co.uk/©National Pictures / TopFoto/Scanpix
Printsess Elizabeth ja prints Philip
Printsess Elizabeth ja prints Philip Foto: Royalty/Scanpix
Kuninganna Elizabeth II ja prints Philip / Adrian Dennis/AFP/Scanpix
Kuninganna Elizabeth II ja prints Philip / Adrian Dennis/AFP/Scanpix Foto: ADRIAN DENNIS/AFP/Scanpix

Naljakaid seiku ja olukordi prints Philipi elust:

1969. aastal Kanadat külastades pidi ta mingi objekti avama, kuid ta unustas ära, mis see on ja ütles: «Kuulutan selle avatuks, mis see iganes on.»

1981. aasta majanduslanguse ajal pidas ta kõne, milles sõnas: «Kõik ütlevad, et vajame rohkem puhkust, kuid samas kurdetakse, et on liiga palju töötuid.»

1986. aasta Maailma Loodusfondi ( WWF) nõupidamisel käis ta välja mõistatuse: «Sellel on neli jalga, kuid see ei ole tool, sellel on kaks tiiba, mille abil lendab, kuid see ei ole lennuk, see oskab ujuda, kuid see ei ole allveelaev, samas see maitseb hiinlastele.»

1986. aastal Hiinat külastades kohtus prints seal õppinud brittidega, kellele sõnas, et kui nad väga kaua seal on, siis saavad ka neist pilusilmad. 

1994. aastal hüüdis prints Philip oma naisele, kuninganna Elizabeth II-le Belize’i külastamise ajal, et ta oma rääkimise lõpetaks ja nende kuningliku jahi Britannia pardale tuleks, sest neil on vaja edasi seilata. See jahmatas nii kuningannat kui kail olnud külalisi. «Lõpetage lõugade lõksutamine, tule pardale, läheme edasi,» teatas prints.

1994. aastal Kaimani saartel kohalikele: «Teie kõikide esivanemad olid vist piraadid?»

1995. aastal Šotimaal sõidueksami korraldajatele: «Kuidas te suudate šotlased viskist niikaua eemal hoida, et nad suudavad juhieksami ära teha?»

1997. aastal külastas prints Philip Cambridge’i ülikooli, kus parkla töötaja teda kohe ei märganud ja kui märkas, siis ehmatas. Prints vastas, et see mees on vist pime.

1997. aastal Saksamaad külastades pöördus prints Philip Saksa kantsleri Helmut Kohli poole tiitliga Reichskanzler, mida kasutati viimati diktaator Adolf Hitleri kohta.

1998. aastal Paapua Uus-Guineas uuris prints, kas põliselanikud on loobunud kannibalismist ja kuidas nad suudavad end kaasinimesi nähes vaos hoida, et mitte neid sööma tormata.

1999. aastal oli prints Philip Cardiffis, kus ta kuulas ühe kooli metal-muusika bändi ja hiljem kommenteeris, et kohalikud noored on vist kõik kurdid.

2001. aastal Salfordis kohtus prints 13-aastase Andrew Adamsiga, kes teatas, et tulevikus tahab ta saada astronaudiks. Prints lasi pilgu üle poisi keha ja teatas, et ta on ülekaaluline ja tal tuleb kaalu langetada.

2001. aastal muusik Elton Johni kontserdil: «Mu kõrvad huugavad, millal ta oma mikrofoni välja lülitab?»

2002. aastal Austraalias vesteldes aborigeenist eduka ärimehega: «Kas te ikka peate jahti odadega ja kasutate neid ka sõjapidamises?»

2002. aastal Lewise saarel Stornoways, kus prints kohtus kuulivesti kandnud naispolitseinikuga: «Te näete välja nagu enesetaputerrorist».

Oma 90. juubelil 2011. aastal: «Tundub, et osad hakkavad küljest kukkuma.» Sellega viitas prints, et ta vist hakkab vanaks jääma.

2012. aastal Šotimaal, kus printsile näidati kohalikku tartaanikangast: «Kas te valmistate sellest ka aluspükse?»

Juhtum 2012. aastal Kentis ametlikul vastuvõtul, kus oli ka pika lukuga kleidiga Hanna Jackson, kellega prints vestlema juhtus. Philip kommenteeris, et kui ta selle luku lahti tõmbaks, siis politsei kindlasti arreteeriks ta.

2013. aastal Londoni haiglas ütles ta meditsiiniõena töötanud filipiinlannadele, et filipiinlastest töötajaid on kuninglikus haiglas nii palju, et Filipiinid on vist rahvast pooltühi.

2012. aastal kommenteeris prints Philip kohtumisel Talibani tõttu vigastada saanud ja Ühendkuningriigis ravitud Malala Yousafzaiga, kes võitleb Pakistani naiste hariduse eest, et lapsed käivad koolis, sest nende vanemad ei jõua nendega pidevalt tegeleda.

2015. aastal võttis Briti kuninglike õhujõudude fotograafil pildi tegemine liiga kaua aega ja see ärritas prints Philipit, kes käratas: «Tee see paganama pilt juba ära!»

Veel prints Philipi ütlusi:

«Olen kuradima amööb». See oli printsi kommentaar, kui kuninganna Elizabeth II teatas, et nende lapsed hakkavad kandma suguvõsanime Windsor, mitte aga prints Philipi perekonnanime Mountbatten.

Umbes kümme aastat tagasi uurisid ajakirjanikud prints Philipilt, millal prints Charles kuningana troonile saab. «Kas te küsite minult, millal kuninganna sureb?»

1974. aastal üritas relvastatud isik röövida prints Philipi tütart: «Kui sel mehel oleks õnnestunud Anne röövida, siis oleks Anne selle mehe elu maapealseks põrguks teinud.»

Prints Philip abielust: «Kui mees avab naisele autoukse, siis on tegemist kas uue auto või uue naisega.»

Prints teatas Paraguayd külastades, et vahelduseks on hea olla riigis, kus võim ei ole rahva käes. See oli viide Paraguay diktaatorile Alfredo Stroessnerile.

Kuninganna Elizabeth II kroonimisel 1952. aastal: «Kust sa selle kummalise mütsi said?». See oli Philipi nali kuningannale pähe pandud krooni kohta.

Prints Philip, Edinburghi hertsog (1921–1947 Taani ja Kreeka prints Philip, hiljem Philip Mountbatten) sündis 10. juunil 1921 Korful. Ta loobus oma sünnitiitlitest, kui 1947. aastal abiellus Briti printsess Elizabethiga.

Prints Philip
Prints Philip Foto: Royalty/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles